Savunma şirketleri uzay çalışmalarında
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, defensehere.com’a verdiği özel röportajda, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) uzay çalışmalarını anlattı. Savunma şirketlerinin uzay konusunda yapılan çalışmalara katıldığına dikkat çeken Demir, “Bir fiil işi yapan şirketler, çoğunlukla savunma alanında da hizmet veren şirketler” dedi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ”Savunma Sanayii Başkanlığı kendi yaptığı çalışmalar bünyesinde uzaya erişimi sağlayan kurum oldu. Sonda roketi atışlarımız oldu ve uzaya çıkmayı başardık. Oradan çeşitli teknolojiler edinmeye devam ediyoruz.
Tabi uzay programı kendi içinde Türkiye Uzay Ajansı öncülüğünde yapılacak bir program. Biz de ona Savunma Sanayii başkanlığındaki savunma sanayii projeleri değil ama genelde bu sektörde savunma sanayii firmalarına hizmet veren firmaların oluşturduğu kabiliyetlerle destek vermiş olacağız. Şu anda açıklanan projeler ve daha ötesi için belirli faaliyetler olacak. Zaten uydu konusunda savunma sanayii başkanlığında çalışmalar vardı. Çeşitli uydularımız bizim bünyemizde şekillendi ve fırlatıldı.
YENİ TEKNOLOJİ
Yeni uydu çalışmaları devam edecek ve oluşturulacak uydu firması yapılanmasına bizim firmalarımız katkısı olacak. Neticede savunma sektörüne hizmet eden firmalar, geliştirdikleri teknolojiler ile uzay alanında yer alacaklar. Tabi bu teknolojilerin şimdiye kadar geliştirilmesinde ve bundan sonra da geliştirileceği süreçte Savunma Sanayii Başkanlığı önemli rol oynayacak ve bu desteğimiz devam edecek. Ama ana çerçevesi ile uzay faaliyetleri özellikle sivil alan söz konusu olduğunda Türkiye Uzay ajansı tarafından koordine edilecek.
Bir fiil işi yapan şirketler, çoğunlukla savunma alanında da hizmet veren şirketler. Çünkü kabiliyetler orada olgunlaştı. Gerek optik kabiliyetler, gerek uzay tarihçesi kazandırma yönündeki faaliyetler, uyduların çeşitli fonksiyonlarının meydana getirilmesi ve test edilmesi gibi faaliyetler bizimle iş yapan şirketler bünyesinde çoğu bizim projelerimiz ile oluşturuldu. Bu kabiliyetlerin bir kısmını savunma sanayii de kullandık ve kullanmaya devam ediyoruz. Tabi onlar uzun vadede Uzay Programına da çok etkin bir şekilde destek olacaklar ve katkıda bulanacaklar. Savunma sanayii firmaları ve Savunma Sanayii başkanlığı bir anlamda işin mutfağında olması gereken malzemeyi ve kabiliyeti hazırlayan yer olmak durumunda.
Bugün haberleşme uyduları, gözlem uyduları veya belirli roket motor teknolojileri olsun, savunma sanayii bünyesinde şimdiye kadar geliştirile gelen konular ve bundan sonrada burada edinilen teknolojilerin kullanımı devam edecek. Buradan Savunma sanayii olarak vaz geçmemiz mümkün değil çünkü gelecekte uzayda gerek uydular gerek uzaya yerleştirilmesi muhtemel çeşitli sistemler vasıtasıyla oluşacak bir savunma yapısı söz konusu. Burada Türkiye’nin geri kalma ve burayı boşlama şansı veya hakkı yok.”