Uçuş Emniyeti

EASA’dan Boeing 737 MAX uçaklarına uçuş izni

13 Mart 2019 tarihinde yere inen Boeing 737 MAX uçakları için Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA), yeniden uçuş izni verdi. Uçakların gerekli modifikasyonun ardından tekrar uçabilecek. Kararın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından da kısa süre içinde uygulanması bekleniyor.

Türk Hava Yolları ve Corendon’un filolarında bulunan Boeing 737 MAX uçakları nedeniyle yakından takip ettikleri düzenleme EASA tarafından bugün açıklandı. EASA, yapılan incelemelerin ardından gerekli modifikasyonlar sonrasında uçaklar için yeniden uçuş iznini onayladı.737 MAX uçakları için SunExpress Havayolları’nın da siparişi bulunuyor.

EASA İcra Direktörü Patrick Ky, “Uzun bir yolda önemli bir kilometre taşına ulaştık. EASA’nın kapsamlı analizini takiben, 737 MAX’ın güvenle hizmete dönebileceğini belirledik. Bu değerlendirme Boeing veya FAA’den (ABD Federal Havacılık İdaresi) tam bağımsız olarak ve herhangi bir ekonomik veya siyasi baskı olmadan gerçekleştirildi” dedi.

EASA’nın Boeing’ten yanıt alana kadar konuyu araştırdıklarına dikkat çeken Ky, “Titiz güvenlik gereksinimlerimizi karşılayan çözümler için zorladık. Kendi uçuş testleri ve simülatör seanslarımızı gerçekleştirdik ve bunu bizim için başkalarının yapmasına güvenmedik” dedi.

UÇAĞIN GÜVENLİ OLDUĞUNA GÜVENİYORUZ

EASA İcra Direktörü Patrick Ky, “Uçağın güvenli olduğuna her türlü güveniyoruz, bu da onayımızı vermenin ön koşulu. Ancak uçak hizmete devam ederken 737 MAX operasyonlarını yakından takip etmeye devam edeceğiz. Buna paralel olarak ve ısrarımıza bağlı olarak Boeing, daha da yüksek bir güvenlik seviyesine ulaşmak için uçağı orta vadede daha da geliştirmek için çalışmayı taahhüt etti” diye konuştu.

Boeing 737 MAX, yalnızca altı ay içinde meydana gelen ve birlikte 346 kişinin hayatına mal olan iki kazadan ikincisinin ardından 13 Mart 2019’da uçuşları durdurulmuştu. Bu trajik kazaların temel nedeni, uçağın kullanımını kolaylaştırmak için MCAS (Manevra Karakteristik Artırma Sistemi) olarak bilinen bir yazılıma dayanıyordu. 

Ancak, yalnızca bir Hücum Açısı (AoA) sensörü tarafından yönlendirilen MCAS, bu sensör arızalanırsa, uçağın burnunu birçok kez aşağı doğru iterek tekrar tekrar devreye girer. Her iki kazada da pilotlar sonunda uçaklarının kontrolünü kaybettiler ve bu da uçakların tamamen kaybolmasına neden olan bir kazaya neden oldu.

HANGİ KOŞULLAR YERİNE GETİRİLECEK

– İki kaza (JT610 ve ET302) yeterince anlaşılmış kabul edilir

– Boeing tarafından kazalarda vurgulanan sorunları ele almak için önerilen tasarım değişiklikleri EASA onaylıdır ve düzenlemeleri zorunludur

  • EASA tarafından bağımsız bir genişletilmiş tasarım incelemesi tamamlandı.
  • Boeing 737 MAX uçuş ekipleri yeterince eğitildi

EASA İcra Direktörü Patrick Ky, “Bu dört koşulun tümü yerine getirildi ve hizmete geri dönmemizi sağladı,” dedi.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu