Uzay

Özmen çiftinin sahip olduğu Sierra Space 4,5 milyar dolar değere ulaştı

Eren ve Fatih Özmen’in sahip olduğu Sierra Nevada Corporation’a ait uzay çalışmaları yapan  1,4 milyar dolarlık A Serisi bir yatırım aldığını duyurdu. Şirketin toplam değeri 4,5 milyar dolara ulaştı.

Halen 1.100 çalışanı, 500’den fazla uzay görevi ve 30 yılı aşkın uzay uçuşu geçmişine sahip, alanında lider ticari uzay şirketi Sierra Space, havacılık ve savunma sektöründe bugüne kadar yapılan dünyanın en büyük ikinci özel sermaye artışı yakaladı.

Ticari uzay çalışmaları

Sierra Space, uzay taşımacılığının geleceğini, ticari uzay destinasyonlarını ve altyapısını inşa ederek canlı ve büyüyen bir ticari uzay ekonomisi oluşturmaya yardımcı olacak teknolojiler geliştirmeyi amaçlıyor. Uzayın ticarileştirilmesinin hız kazanması, yenilenen kamu yararı ve savunma hususları nedeniyle alçak yörünge ekonomisi kritik bir dönüm noktasına ulaşırken, 
Sierra Space, bu büyüyen ekosistemi desteklemek için gereken temel altyapıyı geliştiriyor. Sierra Space, uzaya düşük maliyetli erişim imkânı sunuyor. Böylece mevcut işletmelerin, girişimcilerin, araştırmacıların ve hükûmetlerin, uzayda yeni medeniyetler oluşturma ve dünyadaki yaşama fayda sağlama konularında heyecan verici atılımlarda bulunmalarını teşvik etmeyi hedefliyor. 

General Atlantic, Coatue ve Moore Strategic Ventures öncülüğünde yapılan yatırıma, BlackRock Private Equity Partners ve AE Industrial Partners tarafından yönetilen fon ve hesaplardan da katılım sağlandı. Elde edilen fon, şirketin, dünyada benzeri olmayan ticari uzay uçağı Dream Chaser’ın geliştirilmesini hızlandıracak. Dream Chaser, yeniden kullanılabilir bir uzay uçağı olacak şekilde tasarlandı. Dünya’ya 1,5 g-kuvveti kadar düşük kuvvet ile yumuşak giriş yapabilme özelliğine sahip olan Dream Chaser, dünyanın hemen hemen tüm ticari pistlerine iniş yapabiliyor. 

Yeni nesil mekik Dream Chaser

Dream Chaser’ın ileri aşamalara ulaşan geliştirme çalışmaları, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo ikmali görevi gerçekleştirmek üzere milyarlarca dolarlık NASA sözleşmesi kapsamında yürütülüyor. Dream Chaser; ticari, sivil, devlet ve savunma müşteri segmentlerinde ulusal ve uluslararası düzeyde, kargo ve yolcu taşımak veya ulusal güvenliğin uzay gereksinimlerini karşılamak üzere, esnek tasarım ve performans uyarlanabilirliğinden yararlanan üç modele sahip.

Bu yatırım ayrıca şirketin modüler LIFE platformunu geliştirmesine de destek olacak. LIFE,  yörüngede kendiliğinden şişebilen, üç katlı, ticari ve bilimsel amaçlı kullanılabilen ve uzayda yaşam sağlayan bir habitat. 

Fatih ve Eren Özmen, mühendis olarak başladıkları kariyerlerini Sierra Nevada Corporation şirketi ile sürdürüyor.

Sierra Space Yönetim Kurulu Başkanı ve Sierra Nevada Corporation (SNC) CEO’su Fatih Özmen konuyla ilgili olarak, “Sierra Space şirketini 2008 yılındaki ilk oluşumundan bugünlere getirmek ve hızla büyüyen ticari uzay sektöründe stratejik bir konum elde etmek için çok emek verdik. Sierra Space, çığır açan teknolojileri ve kullanıma hazır yeteneklerinin yanında, aldığı bu önemli yatırımla büyümesini hızlandıracak. Eren ve ben, Sierra Space’in bu dönüm noktasında yeni ortaklarımız olan bu köklü ve deneyimli yatırımcı ekibini aramızda görmekten heyecan duyuyoruz. Sektöre yön verecek stratejiye ve olanaklara sahibiz. Şirketi hep birlikte yeni uzay yarışına liderlik edecek ve yeni uzay ekonomisinin büyüyen pazarında hatırı sayılır bir pay sahibi olacak duruma getireceğiz.” dedi. Türk iş insanları Fatih ve Eren Özmen, Sierra Space’in çoğunluk hissesini elinde bulunduran SNC’nin sahibi ve her ikisi de Sierra Space’in yönetim kurulunda yer alıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sierra Space CEO’su Tom Vice, “İnsanlığın, gezegenimizin ötesinde medeniyetler oluşturmasını ve sürdürmesini sağlayacak yeni nesil uzay ulaşım sistemlerini ve uzay içi altyapıları ve destinasyonları inşa ediyoruz. Sierra Space aynı zamanda, farklı iş kolları için de yeni nesil bir platform inşa ediyor. Uzay; tıbbi ürünler, yarı iletkenler, fiber optikler ve enerji gibi kritik alanlarda dünya üzerindeki yaşamımızı doğrudan iyileştirecek yeni atılımları mümkün kılacak benzersiz bir ortam sağlıyor.” dedi.

General Atlantic Başkanı ve CEO’su Bill Ford, “General Atlantic ve diğer yatırım ortakları olarak, ticari uzay ekonomisinin geleceğini tanımlama vizyonunda Sierra Space’i desteklemekten gurur duyuyoruz. Şirket, dönüştürücü potansiyeli olan ve Sierra Space’i yeni uzay çağında yeni bir lider olarak konumlandıran ürünler geliştirmek için ileri teknolojilerden ve inovasyon kültüründen yararlanıyor. Büyümesini hızlandırmak ve küresel etkisini artırmak üzere Sierra Space ve yönetim ekibiyle aktif bir ortaklık yürütmek için sabırsızlanıyoruz.” dedi.

Jeff Bezos’un Blue Origin projesinde görev alacak

Sierra Space ayrıca geçtiğimiz ay, Jeff Bezos’un Blue Origin ortaklığıyla inşa edilecek Orbital Reef’e yönelik planlarını duyurmuştu. Orbital Reef, ticari olarak geliştirilip işletilen bir uzay istasyonu olacak. Bu istasyon, gelecek için mükemmel bir ekosistem ve iş modelinin geliştirilmesine olanak sağlayarak, insanlı uzay keşfinde bir sonraki aşamaya geçecek. Dream Chaser ve LIFE platformu, Orbital Reef’in kritik bileşenlerini oluşturuyor. İstasyonun 2030 yılına kadar faaliyetlerine başlaması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu