Havacılık Endüstrisi

Emirates A380’den daha da büyüğünü arıyor

Dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380’in geçtiğimiz yıl imalatı biterken 119 adetle en büyük kullanıcısı olan Emirates’ten yeni bir talep geldi. Emirates’in Başkanı Sir tim Clark, daha da büyük kapasiteli uçak ihtiyaçlarının olduğunu açıkladı.

CNN Travel’a konuşan Clark, halen 265 uçaklık filoda toplam 119 adet Airbus A380 bulunduğunu belirterek “A380’lerin neredeyse yarısını Emirates kullanıyor. Talep tekrar artıyor. 2023 ilk baharında, filomuzdaki tüm A380’ler havada olacak” diye konuştu.

Daha büyük uçak

Kapasite olarak daha fazla koltuk kapasitesine sahip bir uçak arayışlarının devam ettiğini belirten Clark, “Hem ben hem de Emirates olarak Airbus’ın sonunda bir A380’den yeni bir Jumbo Jet  üreteceğinden umutluyuz. Matematik size şu anda elde ettiğimizden çok daha büyük, büyük bir birime ihtiyacınız olduğunu söylüyor”

Airbus A380’lere açık fan motor takmak istiyor

Avrupalı imalatçı Airbus, geçtiğimiz temmuz ayıda İngiltere’de yapılan Farnborough Havacılık Fuarı’nda yeni teknolojilerini tanıtmıştı. Airbus, özellikle yolcu uçaklarında kullanılacak yeni nesil motorlar konusunda farklı bir açılım yaparak ‘açık fan’ motor konseptinin takıldığı A380’in tasarımını ziyaretçilerle buluşturmuştu.

Açık fan sistemi, dışardan bakıldığında turboprop motoru andırıyor. Ancak hafifliği, yakıt verimliliği öne çıkıyor. Bu tür motorların yakıt sarfiyatını yüzde 20 oranında azaltacağı hesaplanıyor. General Electric benzer bir çalışmayı 1980’lerde hayata geçirmiş ancak testler sonrasında motor yüksek teknolojisi ve maliyetleri nedeniyle seri imalata sokulamamıştı.

Halen Airbus ve A320 serisine motor imal eden Snecma ile General Electric ortak şirketi CFMI ile çalışmalar bu konuda devam ediyor. 

Endüstrinin daha iyi sürdürülebilirlik taahhüdüne uygun olarak Clark, radikal “açık fan” motorları ve hafif kompozit gövde ve kanatları olan yeni bir jumbo jet için bir fikir ortaya attı.

“Bir kompozit kanat ve ağırlıklı olarak kompozit bir gövde hayal edin. Bugün elde ettiğinize kıyasla size %20 ila %25 iyileştirme sağlayan motorları hayal edin. Böylece daha hafif, yakıt açısından çok daha verimli ve çevreciler açısından tüm kutuları işaretleyen bir uçak elde edersiniz”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu