Savunma

STM beyaz şapkalı hackerları yarıştırdı

Türkiye’nin en uzun soluklu siber güvenlik yarışması “Capture The Flag-CTF’23” organizasyonu beyaz yakalı hackerları bir araya geçtirdi. STM organizasyonunda 700’den fazla yarışmacı 225 bin TL’lik ödül için yarıştı,

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, Türk savunma sanayii ve “Siber Vatan”da yenilikçi ve milli çözümler geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ., “Capture The Flag-CTF (Bayrağı Yakala)” etkinliğinin bu yıl 9’uncusunu gerçekleştirdi.

Beyaz şapkalı hackerların, yani iyi niyetli siber güvenlik uzmanların ter döktüğü yarışma bu yıl online olarak 27-28 Ekim’de düzenlendi. Kesintisiz 24 saat süren STM CTF23 siber güvenlik yarışmasında, 324 takım ve 760 kişi kıyasıya mücadele etti. 

Güleryüz: Siber Vatan Mücadelesini Sürdürmeliyiz

Yarışmanın açılış konuşmasını yapan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, ‘Savunma sanayiinde kendine yeten bir Türkiye’ hedefiyle, savunmadan siber güvenliğe kadar STM’nin her alanda önemli faaliyetler sürdürdüğünü belirterek şunları kaydetti: 

“Havada, karada ve denizde yürüttüğümüz mücadeleyi Siber Vatan’da da sürdürmeliyiz. Bir mücadele alanı olarak genişleyen siber uzayda da, STM ülkemiz ve güvenli yarınlarımız için elini taşın altına koyan ilk savunma firmalarından biri oldu. Örneğin bu kapsamda, Türkiye’nin ilk siber füzyon merkezi olan STM-SFM’yi 2016 yılında hayata geçirdik.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Siber Savunma Merkezi ve Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlar Daire Başkanlığı’nın Bilgi Güvenliği Projesi yürüttüğümüz önemli milli projelerimiz arasında. STM olarak, siber tehdit istihbaratından, zararlı yazılımların teknik analizine, operasyondan karar destek süreçlerine ve farkındalık yaratmaya varıncaya kadar bütüncül bir faaliyet sürdürüyoruz. Geldiğimiz noktada siber güvenlik alanında önemli bir kapasite geliştirdik. Farkındalık yaratmak ve nitelikli uzman yetiştirmek amacıyla 2015’ten bu yana düzenlediğimiz CTF yarışmamız 9 yaşına girdi. Aynı zamanda ülkemizin ilk CTF’i bu yarışma ile gençlerimizin siber farkındalığını artırıyor ve Siber Vatan mücadelesine dikkat çekiyoruz.”

Siber Zafiyetleri Bulmak İçin Mücadele Ettiler

CTF, her yıl siber güvenlik alanında kariyer yapmak isteyen gençlerin ve siber güvenlik araştırmacılarının ilgi odağı oluyor. Tüm dünyada “Siber Güvenlik Farkındalık Ayı” olarak kutlanan Ekim ayında düzenlenen, Türkiye’nin en uzun soluklu CTF’inde yarışmacılar, siber güvenlik zafiyetlerini bulmak ve sistemleri ele geçirmek için mücadele etti. CTF’te mücadele edecek yarışmacılar; kriptoloji, tersine mühendislik, web ve mobil uygulamalar gibi dallarda belirlenen siber güvenlik sorularını çözmeye çalıştı. 

Dereceye Giren Takımlar 225 bin TL Ödül Kazandı 

CTF’te yarışarak derece elde eden katılımcılar toplamda 225 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Yarışmada birinci olan takım “çoraplar5” 100 bin TL, ikinci olan, “DWORD” 75 bin TL ve üçüncü olan “Cliware” takımı ise 50 bin TL para ödülü kazandı. CTF’e katılarak derece başarısı gösteren yarışmacılar, STM’de staj veya kariyer imkanları da yakalıyor. 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu