Hava Kuvvetleri

MMU KAAN’da kullanılan F110 motorları için ABD’ye başvuru yapıldı

İlk uçuş için gün sayan Milli Muharip Uçak (MMA) KAAN’ın ilk 40 adetlik Blok 1  serisinde kullanılan General Electric imalatı F110 serisi motorların alımı ve TEI’de üretimi için Türkiye ABD’den resmi talepte bulundu.

Talebin onaydan geçmesinin ardından toplam 80 motor ve yedek parçalarının üretiminin TEI tesislerinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Ekonomi yayınları yapan Bloomberg’in haberine göre başvuru, TBMM’de Dışilişkiler Konseyinde İsveç’in NATO’ya üyeliği için adım atılmasının ardından gelmesine dikkat çekildi. Haberde, Türkiye, bu hamlenin F110 motor talebine olumlu yanıt verilmesini de kolaylaştırabileceğini düşünüldüğü ifade edildi.

Paris Havacılık Fuarı’nda anlaşma imzalanmıştı

Geçtiğimiz haziran ayında Paris Havacılık Fuarı’nda TEI ile General Electric arasında bölgedeki F-16 ve F-15 savaş uçaklarını işleten çeşitli ülkeler için F110 Depo Seviyesi Bakım hizmetlerini yürütme lisansını genişletilmesi için anlaşma imzalanmıştı.

TEI, F110 motorları için 40 yıla yakından üretim gerçekleştiriyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin ÖNCEL 1 olarak adlandırılan ilk 160 adetlik F-16 alım çalışması ile çalışmalarını başlayan fabrika bugün aynı zamanda hem askeri hem sivil bir çok uçak motoru için parça imalatı yaparken özgün motor projelerine büyük önem veriyor.

TEI, İHA’lar için PD170 serisi, GÖKBEY için TS1400 serisi motorlar üretiyor. Ayrıca 6 bin libre itiş güçlü TF6000 jet motoru için de yakın bir sürede ilk çalıştırmanın yapılması hedefleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu