FlyDubai uçağında kanlı kavga

FlyDubai uçağında meydana gelen olayın detayları yavaş yavaş ortaya çıkarken pilotlardan birinin uçağı çarpmak üzere sert manevra yaptığı ve sonrasında yolcuların yardımı ile etkisiz hale getirildiği ortaya çıktı.
Uçakta 6 dakika boyuncu transponder üzerinden kaçırılma sinyali vermiş, sonrasında bu sinyal acil duruma çevrilmişti.
Nasıl oldu
Boeing 737 MAX 8 tipi uçak, Dubai’den Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’na doğru ilerlerken olağan dışı bir manevra gerçekleştirdi.
Uçuş takip verilerine göre uçak yaklaşık 33-34 bin feet irtifadan kısa süre içerisinde yaklaşık 14-17 bin feet seviyesine alçaldı. Uçağın rotasında da değişiklik meydana geldi ve uçak Suudi Arabistan’a yöneldi.
Uçak ayrıca önce 7700 genel acil durum kodunu, ardından kısa süreliğine 7500 kodunu yayınladı. 7500 kodu, hava trafik kontrol makamlarına uçakta kaçırılma veya yasa dışı müdahale şüphesi olduğunu bildiren son derece hassas bir acil durum kodu olarak kullanılıyor.
Yolcular pilota müdahale etti
Olayın ayrıntılarıyla ilgili farklı iddialar bulunuyor. Reuters’ın görüştüğü bir İsrailli yetkili, iki pilot arasında fiziksel bir kavga çıktığını ve acil durum sinyallerinin bu olay sırasında gönderildiğini söyledi.
Bazı yolcu anlatımlarında ise kokpitten bağırış seslerinin geldiği, kavganın fiziksel müdahaleye dönüştüğü ve bazı yolcuların pilotlardan birini etkisiz hale getirmeye yardımcı olduğu öne sürüldü.

Kuyrukta hasar
Uçağın ani alçalması sırasında Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağının kuyruk bölümünde hasar meydana geldi. İndikten sonra çekilen fotoğrafta bu hasar açıkça belli oluyor. Bu tür durumlarda uçağın limit dışı yük inmesi halinde yapısal hasar oluşabiliyor.

Flydubai: “Uçuş sırasında olay yaşandı”
Flydubai tarafından yapılan açıklamada, FZ1073 sefer sayılı Dubai-Ben Gurion uçuşunda “uçuş sırasında bir olay” meydana geldiği ve uçağın Tabuk’a güvenli şekilde indiği belirtildi.
Şirket, tüm yolcuların güvende olduğunu ve ilgili makamlarla iş birliği yaptığını açıkladı. Havayolu, olayın ayrıntılarına ilişkin bilgilerin doğrulandıkça paylaşılacağını bildirdi.










