Savaş

Hindistan’ın 25 HAROP dolaşan mühimmatı Pakistan tarafından düşürüldü

Hindistan’a ait İsrail yapısı, hava savunma sistemlerine karşı atılan HAROP dolaşan mühimmat sistem taarruzu, Pakistan tarafından püskürtüldü. Pakistan 25 adet HAROP’un düşürüldüğünü iddia etti.

Hindistan’ın füze atışı ile başalayan çatışma ortamında dünden bu yana balistik füze atışı, uçakların düşürülmesi gündeme gelirken Hindistan, Pakistan’ın hava savunma sistemleri ve radarlarının vurulması için bölgeye çok sayıda İHA sistemi attı.

Ortaya atılan iddiaya göre Pakistan hem soft-kill yani elektronik harp uygulayarak hem de hard-kill yani atış yaparak HAROP’ları etkisiz hale getirdi.

Hedefini HAROP’ların bulup bulmadığı ise bilinmiyor.

İsrail yapısı

Dolaşarak radarların yaydığı elektronik izleri takip eden HAROP, İsrail merkezli IAI şirketi tarafından geliştirildi. Dolaşan mühimmat kategorisinde yer alan kamikaze tipi bir insansız hava aracı, bir yandan hem keşif hem de taarruz görevlerini bir arada gerçekleştirebiliyor.

Sistem hedef tespiti sonrası otonom olarak hedefi vurmak üzere harekete geçiyor. Havada 6 saat kalabilen dolanan mühimmat, saatte maksimum 185 kilometre hıza çıkabiliyor. Operasyonel menzili ise 1000 kilometre civarında. 

İletişim menzili ise 200 kilometre. HAROP’ta savaş başlığı olarak 23 kilogramlık parça etkili patlayıcı bulunuyor.

HAROP yoğun olarak Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından Karabağ Savaşı’nda kullanılmıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu