Savunma

KEMANKEŞ 1 ve KEMANKEŞ 2’nin farkı nedir?

Baykar’ın İHA’dan son el attığı mühimmat pazarında KEMANKEŞ dikkat çekiyor. İki ayrı KEMANKEŞ var. 1 ve 2 arasındaki farklar neler?

Öncelikle hemen farkı yazalım. KEMANKEŞ 1, hava araçlarından atılıyor. Testleri, TB2 Bayraktar’da sürüyor. KEMANKEŞ 2 ise yerden bir araç yardımı ile atılıyor. Geçtiğimiz yıl bu tür testleri de Baykar paylaşmıştı.

Dıştan bakıldığında KEMANKEŞ 1 yaklaşık 40 kilogram. Uzunluğu 173 cm. Abisi KEMANKEŞ 2 ise 70 kilogram ve uzunluğu da 247 cm.

Mini Seyir Füzeleri

İlk olarak kamuoyunun 1. Körfez Savaşı’nda TOMAHAWK ile gördüğü seyir füzeleri, modern savaşların en önemli silahları arasında. En son Ukrayna Savaşı ile de ortaya konulan sistemlerin tespiti hem zor hem de etkileri büyük.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte büyük seyir füzeleri bugün daha da küçüldü. İHA’lardan taşınabilecek hale geldi.

Örneğin bugün TB2’nin toplam kalkış ağırlığı 700 kg. Taşıdığı yük toplamda ise 150 kg. Bu 150 kg içinde iki adet KEMANKEŞ 1 bulunuyor. Mühimmatın azami ağırlığı 40 kilogram. İçinde 5 kilogramlık faydalı yük kapasitesi bulunuyor. 1 metre 73 santimetrelik boya sahip füzenin kanat açıklığı ise 1 metre 14 cm.

KEMANKEŞ 1, 40 kilogram ağırlığında ve hava araçlarından atılıyor.

KEMANKEŞ 1 maksimum 15 bin feet irtifadan atılıyor. Normal seyir irtifası 12 bin feet. 30 dakika havada kalabiliyor. Seyir sürati 160 knot. Dalış sırasında hızı 400 knot’a kadar çıkabiliyor.

TOLGA ÖZBEK KEMANKEŞ 1 VE 2’Yİ ANLATIYOR

Mühimmat, Elektro Optik (EO) Kamera ile araziyi ve hedefi takip ediyor. Aynı zamanda GNSS olarak adlandırılan Küresel Konum Belirleme Sistemi kullanıyor.

Baykar’ın son paylaştığı basın bültende KEMANKEŞ 1’in menzili 200 kilometre ve üzerine çıktı.

İHA’yı kaldırıp örneğin yakın hava savunma sistemlerinin çok da etkilerinin görülmeyeceği mesafeye yaklaşıp atacağı mini seyir füzesi, önemli bir hasar oluşturabileceğini ortaya koyuyor.

KEMANKEŞ 2, yaklaşık 70 kilogram ağırlığa sahip.

KEMANKEŞ 2 araçtan atılıyor

İHA veya hava araçlarından atılan mühimmatın bir de araç üzerinden atılan versiyonu da var. KEMANKEŞ 2’de amaç, hava araçlarının kullanılamadığı durumlarda örneğin bir kamyonetin fırlatma aracı haline getirilmesi.

Bu açıdan yakın saha içinde platformdan atılması çok önemli.

Uzunluğu 2 metre 47 santimetre olan mühimmat, 1 metre 35 santimetre kanat açıklığına sahip. Baykar’ın internet sitesinde paylaştığı bilgilere göre 70 kilogram ağırlığındaki KEMANKEŞ-2, 20 kilogram harp başlığı taşıyor.

Atış sonrasında yerli jet motoru devreye giriyor. 20 bin feet’e kadar çıkıyor. Normal kullanılan irtifa ise 6 bin feet yani yaklaşık 2 bin metre. Seyir sırasında 120 knot hıza ile uçuyor. Hedefe dalarken 400 knot’a kadar sürati çıkabiliyor.

Mühimmat 70 kilometreye kadar haberleşme imkanı sunuyor. Toplam menzili ise 180 kilometre ve üzeri.

Yapay zeka

Sistemde önemli bir Yapay zekâ destekli oto pilot sistemi ile otonom uçuş gerçekleştirip stratejik hedefleri yüksek hassasiyetle etkisiz hale getirebilmesi hedefleniyor. Gece ve gündüz şartlarında kullanılabilen her iki mühimmat, barındırdığı anti-jamming teknolojisi sayesinde elektronik karıştırmalardan etkilenmeden görev yapabilecek.

Bağlı olduğu platform ile tüm görüş hattı haberleşmesi gerçekleştiren KEMANKEŞ 1 ve 2, elde ettiği tüm veri ve görüntüleri platform üzerinden yer kontrol istasyonuna ileterek kullanıcıya veri takibi konusunda destek sağlayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu