Hava Kuvvetleri

Yeni HÜRKUŞ’un farkları

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, yılı yeni nesil HÜRKUŞ uçağının ilk uçuşu ile tamamladı. Türk Hava Kuvvetleri’ne 2025’te 15 adet teslim edilecek uçağın ilk versiyon ile farkları neler? Proje HÜRKUŞ-2 olarak da adlandırılsa da resmi adı Yeni Nesil HÜRKUŞ-B.

Dış görünüş olarak burun ve kuyruk farklarının yer aldığı yeni nesil HÜRKUŞ’ta ağırlık konusunda da olumlu adımlar atıldı. Uçağın toplam ağırlığı yaklaşık 450-500 kilogram azaltıldı. Halen mevcut HÜRKUŞ’un maksimum kalkış ağırlığı olan 3750 kg göz önüne alındığında bu ciddi bir hafifleme.

Uçak üzerinde kompozit malzeme kullanımı artırılırken bazı bölümlerde de daha hafif metal ve alaşımlara yer verildi. Metal aksamda ayrıca inceltme ile hafiflik sağlandı.

Performans arttı

Hafiflik hem uçağın performansını artırırken hem de daha az yakıt harcanmasını ve havada kalış süresini de artıracak. Böylelikle uçak daha fazla yükü daha uzun saatler havada taşıyabilecek duruma getirilecek.

Ön gövdedeki farklar

Yeni HÜRKUŞ’a önden bakıldığında pervane için spinner olarak adlandırılan pervanenin üzerine gelen parçada TUSAŞ mühendisleri daha aerodinamik bir tasarım yaptı. Ayrıca motorun hava alış noktaları ile motor egzoz çıkışlarında da tasarım değişikliklerine gidildi.

Yeni HÜRKUŞ’a bakıldığında daha ince burun formu dikkat çekiyor.

Burun iniş takım değişikliği

Eski tasarıma göre burun iniş takımında da değişiklikler görüntülerde fark ediliyor. Bu durum ağırlık başta olmak üzere tasarım değişikliğinde etkili oldu.

Kanopi ve kokpit tasarımında da farklar mevcut. Eskiye göre açı biraz daha azaltılmış durumda.

Kanat uçları

Kanat tasarımı ile ilk uçak ile aynı. HÜRKUŞ’a daha sonra eklenen kıvrık kanat ucu (winglet) tasarımının değiştiğini görüyoruz. Eskiye göre daha küçük bir winglet uçağın kanadına eklenmiş.

Winglet kanadın daha verimli kullanılmasını sağlarken aerodinamik olarak düzenleme görevine de sahip.

Ayrıca kanat ve gövde birleşim yerlerinde de farklar mevcut.

Yeni kuyruk tasarımı

Dıştan bakışta burunla birlikte hemen göze çarpan değişikliklerden biri de kuyruk. Uçağın kuyruk tasarımında azalan ağırlık ile değişikliğe gidildi. Daha etkin bir kuyruk tasarımı gerçekleştirildi.

Yerlileştirilen sistemler

İlk HÜRKUŞ’un gökyüzü ile buluşmasının üzerinden geçen 11 yıl boyunca Türk Savunma Sanayii bir çok konuda imalat gerçekleştirdi. Sistemler yerleştirildi. Bu gelişim Yeni HÜRKUŞ’a da yansıdı.

Kanopi, Soğutma Sistemi, Hidrolik Pompa, Telsiz ve IFF gibi birçok ekipman yerli ve millî hale getirildi. Bu başarı, yerli alt yüklenicilerin projeye dahil edilmesi ve savunma ekosisteminin güçlendirilmesine olanak sağladı.

HÜRKUŞ ile başlayan bu gelişim halen kendini HÜRJET ve Milli Muharip Uçak KAAN’da gösteriyor.

55 uçak siparişi

İmzalanan anlaşmaya göre Türk Hava Kuvvetleri eğitim amaçlı 55 adet yeni HÜRKUŞ alacak. Uçakların 15’i 2025’te teslim edilecek. Kalan uçakların da teslimatı 2026 ve 2027’de tamamlanacak. Yani TUSAŞ 2026 ve 27 yıllarında yıllık 20’şer adet HÜRKUŞ’u üretecek.

Henüz silahlı model konusunda ise resmi bir sipariş bulunmuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu