Almanya, Türk şirketleri yerli ve milli ürünler geliştirdiğinde ambargoyu kaldırıyor
Almanya uzun süredir ülkemize savunma sanayiinde ambargo uyguluyor. Gün geliyor ALTAY tankı, gün geliyor Eurofighter alımında ambargo karşımıza çıkıyor. Ancak ilginç bir şekilde Almanya denizcilik alanında ambargonun kaldırılması için kapı araladı. Bu durum iki önemli Türk şirketi ASELSAN ve Roketsan’ın geliştirdiği ürünleri etkileyebilir mi? Neden Almanya Türk şirketleri muadillerini üretmeye başladığında bir anda ambargoyu kaldırıveriyor?
Önceki gün Alman yayın organı Spiegel, Alman hükümetinin Türkiye’ye yıllar sonra ilk kez büyük ölçekli silah ihracatını onayladığını öne sürdü.
Spiegel’in haberine göre, oturumları kamuoyuna kapalı olan Federal Güvenlik Konseyi kısa bir süre önce yaptığı toplantıda, NATO müttefiki Türkiye’ye değeri birkaç yüz milyon euroyu bulan silah ihracatına yeşil ışık yaktı.
Toplam 336 milyon Euro’luk alım
Listede Türk Donanması için 100 adet RAM Hava Savunma Füzesi (yaklaşık 100 milyon Euro) ile DM2A4 torpidoları yer alıyor. 28 adet torpido izin 156 milyon Euro ödenecek. Ayrıca pakette Türk denizaltılarının ve fırkateynlerinin modernizasyonu için malzeme paketleri de yer alıyor.
Türk Savunma şirketlerinin özgün ve milli sistemleri
Bu alımda iki önemli madde dikkat çekiyor. RAM Hava Savunma Füzesi’nin Türk muadili, ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKSUR. ASELSAN’ın TÜBİTAK SAGE ile birlikte hava ve füze savunma alanında sahip olduğu bilgi birikimine ve ileri teknolojilerine yakın dönemde eklenecek olan GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi üzerine çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
Sistem, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen BOZDOĞAN hava hava füzesinin deniz platformlarına adapte edilmesi ile tasarlandı.
Çift yönlü veri bağı, dik atım yeteneği gibi özellikler eklenmesi ile tasarlanan GÖKSUR IIR füzesinde kritik eşiklerden birisi olan rüzgâr tüneli testleri TÜBİTAK SAGE alt yapısı kullanılarak tamamlandı. Bu aşamanın da geçilmesiyle atışlı testlere giden yol açılmış oldu.
İlerleyen süreçte atışlı test kampanyaları ile kalifikasyon süreçleri tamamlanacak olan GÖKSUR’un kısa sürede Deniz Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine sunulması hedefleniyor.
Hava savunma füzesi Roketsan LEVENT
Bir başka gemi konuşlu hava savunma füzesi ise Roketsan tarafından geliştirilen LEVENT. İlk kez geçtiğimiz Mart ayında Katar’da düzenlenen DIMDEX 2024 Fuarı’nda sergilenen LEVENT, SUNGUR füzesi kullanarak yüzer platformlara Yakın Hava Savunma Füzesi olarak görev yapıyor.
Deniz platformlarının gemisavar füzeler başta olmak üzere her türlü hava hedefine karşı yakın hava savunması için geliştirilen LEVENT Füzesi, 11 kilometre menzile ve 70 kilogram ağırlığa sahip. 128mm çapındaki füzede, Pasif RF ve Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR)’dan oluşan çift modlu bir arayıcı başlık kullanılıyor.
SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzesi üzerinden geliştirilen LEVENT, burun kısmındaki IIR Arayıcı ile hedefin ısısına ve burnun ön kısmındaki Pasif RF antenler ile ise hedeften yayınlanan RF dalgalarına güdümlenecek.
Roketsan’dan AKYA torpidosu
İkinci önemli nokta da Roketsan’ın büyük bir başarı ile geliştirdiği ve teslimatlarına başladığı AKYA torpidosu. Seri imalatı başlayan torpido, Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim ediliyor. AKYA torpidosu, Sistem ile ilgili en önemli test, geçen yıl sonunda TCG PREVEZE Denizaltısı tarafından gerçekleştirilmişti. Milli Savunma Bakanlığı, bu atış için “27 Aralık 2023’te Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen harp atışında, vuruş ve imha yeteneğini başarılı bir şekilde sergilemişti” ifadesini kullanarak sosyal medyadan paylaşım yapmıştı.
İki önemli projede acil ihtiyacın Almanya üzerinden çözülmesinin GÖKSUR ve AKYA Projelerini nasıl etkileyeceği ise merak konusu. Ne yazık ki ambargoya uğradığımız silah sistemlerini yerli ve milli geliştirdiğimiz veya bitmesine yaklaştığımız zaman hemen o ürünün ambargosu birden kalkıveriyor.
Neden ambargo kapısı aralandı
Türk Savunma şirketlerinin son yıllarda bir çok sistemi milleştirerek Alman şirketlerine rakip çıkıyor. Türk şirketler yabancı rakiplerini geride bırakıp ihaleleri alarak ihracat başarılarına da imza atıyor.
Bu tür durumlarda Almanya da şirketlerin baskısı ile ambargoyu hafifleterek Türk şirketlerinin gelişmesinin önüne geçmeyi hedefliyor.
Almanya neden denizde ambargoyu kaldırıyor
Almanya denizcilik alanında ambargoyu kaldırırken hava kuvvetleri örneğin Eurofighter veya kara kuvvetleri açısından ALTAY Tankı için ambargoyu kaldırmıyor. Çünkü Kara ve Hava Kuvvetleri’nin yaptığı sınır ötesi operasyonlar Almanya tarafından olumlu karşılanmıyor.
Deniz Kuvvetleri ise Almanya açısından önemli ve etkin bir pazar oluşturması nedeniyle biraz daha ikincil olarak adlandırılıyor. Alman deniz savunma sanayi şirketleri ise ekonomik değere dikkat çekerek hükümet üzerinde baskı oluşturabiliyor.