Kariyer

THY’de nasıl pilot olunur?

İyi bir maaş, statü… Sektörün önde gelen bir şirketinde kariyer… Daha da önemlisi dünyanın her yerinde geçerli bir meslek… Son yıllarda kendi pilotunu yetiştirmeye başlayan Türk Hava Yolları’na her yıl binlerce kişi baş vuruyor. THY’de nasıl pilot olunuyor?

Yazıya başlamadan önce şunu hatırlatmakta fayda var. Alımlarda bazen şartlar değişebiliyor. Bu yazı her ne kadar size bir bakış sağlasa da tüm güncel bilgiler için önce THY’nin internet sitesinde kariyer bölümüne tıklamanızı tavsiye ederiz.

EN ÖNEMLİ ADIM YABANCI DİL

THY’de pilot aday adaylığı için birinci kriter yabancı dil. Başvuru öncesinde en önemli belgelerin başında dil yeterlilik geliyor. THY’nin istediği standartlarda sahip TOEFL gibi belgelerin hazır ve güncel olması gerekiyor. 

Geri kalan evrakların toplanmasının ardından adaya DLR1 sınavı için bir link veriliyor. Aday bu link üzerinden sınava çalışabiliyor. Veya siz de bu konuda internetten çeşitli uygulamaları indirip DLR1’e hazırlık yapabilirsiniz.

HANGİ SINAVLAR YAPILIYOR

Belgelerin ardından DLR1 sınavı için adaya mail gönderiliyor. Tarih ve saat veriliyor. Sınavlar İstanbul Florya’da bulunan Uçuş Eğitim Akademisi’nde gerçekleştiriliyor. Sınav bilgisayar üzerinden yapılıyor. Yaklaşık olarak tüm gün sürüyor. 

Sınavın üç modülünü bilgi soruları oluşturuyor. Adayın matematik, fizik ve İngilizce bilgileri ölçülüyor. Diğer modüller ise yetenek ölçüyor. Görsel hafıza, gibi konularda sınavlar yapılıyor.

Bu sınavın sonucu size mail olarak gönderiliyor. Geçip geçmediğiniz bildiriliyor. 

Bunu DLR2 testleri izliyordu. Ancak THY bir süre sonra yeni bir uygulamaya geçti. DLR2’de Alman psikologlarla yapılan görüşmeler yerini farklı bir yaklaşıma bırakmış durumda. 

KURUL MÜLAKATI 

Üçüncü aşamayı kurul mülakatı izliyor. THY’nin İnsan Kaynakları bölümünden bir görevli ile bir kaptan pilot adayla görüşme gerçekleştiriyor. Tüm aşamalar hakkında adaya sonuçlar mail yolu ile gönderiliyor.

SAĞLIK MUAYENESİ

Pilot adayının hangi sağlık şartlarına sahip olması gerektiği, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kurallarla belirleniyor. Bu sağlık muayenelerini de yine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden yetki almış hastaneler gerçekleştiriyor. Eğitime başlayacak adayların Class 1 olarak adlandırılan raporu almaları gerekmekte.

Bu raporun ardından THY ile aday arasında bir sözleşme imzalanıyor. Bunu eğitim süreci izliyor.

EĞİTİM NEREDE VERİLİYOR

THY’nin ana uçuş eğitim merkezi Aydın’daki Çıldır Havalimanı. Ancak ihtiyaç nedeniyle THY farklı uçuş okulları ile eğitim anlaşması yapıyor. Aydın’ın yanı sıra İstanbul’da Ayjet, Antalya’da ER-AH gibi okullar THY’nin adaylarına uçuş eğitimi verebiliyor. 

thy 787 1

YER EĞİTİMİ

Adaylar, 14 ana ders alıyor. Bu dersleri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sınavlara girerek tamamlamış oluyor. Teorik derslerle birlikte uçuş eğitimi de büyük bir hızla devam ediyor. Uçuş eğitiminiz kontrol uçuşu ile tamamlanıyor.

TİP EĞİTİMİ

Bir sonraki adım, THY’nin adayı görevlendirdiği uçak tipinde alınan eğitim oluşturuyor. Buna tip eğitimi deniliyor. Hangi tip uçakta ihtiyaç varsa aday bu tipin eğitimine yönlendiriliyor. Bu süreç yer dersi ve simülatör dahil yaklaşık 6 ay sürüyor. Simülatörden sonra 40 sektör veya 100 uçuş saati süren aşamada gerçek uçuşlarda eğitim pekiştiriliyor. Bu süreci kontrol uçuşu izliyor. Kontrol uçuşunda da başarılı olan aday, Türk Hava Yolları’nda ikinci pilot olarak görev yapmaya hazır oluyor. 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu