Savunma Sanayiinde her 6 mühendisten biri yurtdışına gitti
Son yıllarda Türk Savunma Sanayi yerli ve milli projelerle büyüyüp ihracatanı artırırken en önemli sorunların başında ise beyin göçü geliyor. Halen sektörde 30 bin mühendis var. Linkedin kaynaklı araştırmada, her 6 mühendisten birinin yurtdışına gittiğini ortaya koyuyor.
Bu duruma dikkat çeken HaberTürk Yazarı Fatih Altaylı, “Türk Savunma Sanayii’nin baş aktörleri Aselsan, TUSAŞ, HAVELSAN, Roketsan, Meteksan, Milsoft, FNSS, Karel, SDT, TEI, Koç Savunma, Nurol Makina, Savronik, Tübitak, Tübitak Sage, Tübitak Uzay, Tübitak Bilgem, Tübitak Marmara Araştırma.
Halen Türkiye’de bu firmalarda çalışan mühendis sayısı ise ortalama 30.000 civarında.
Bunların 19.000’i amiral gemisi dediğimiz TUSAŞ, Aselsan, HAVELSAN ve Roketsan’da görev yapıyor. Tüm bu sayılar Linkedin referans alıyor ve savunma sanayiinde çalışan her 6 kişiden birinin gittiğini gösteriyor.
Tecrübeliler gidiyor
Aslında bu sayılardan daha önemlisi gidenler ve kalanlar arasındaki tecrübe karşılaştırması. Şu an Türkiye’de çalışan 30.000 mühendisin yarısından fazlası 5 ve 5 yıldan az tecrübeli. Türkiye’den giden 6000 mühendisin tecrübe ortalaması ise 10 ve yıl üzeri.
Bu da bize savunma sanayinde ortalama tecrübesi 10 yıl ve üzeri olan mühendislerin en az yüzde 25’ten fazlasını kaybettiğimizi gösteriyor.
Bu yıllarca farklı projelerde emek vermiş, çalışmış, yeni nesil projelere ve genç mühendislere tecrübelerini aktaracak mühendisleri yani şirketlerin know how’ını kaybettiğini gösteriyor.
En değerli sermaye insan kaynağı
Bu bir şirketin ve tabii sektörün aslında en değerli sermayesi.
Ayrıca şu an bu firmalarda çalışan çoğu mühendisin de yurt dışına gitmeyi denediğini ve tekrar deneyeceğini düşünürsek bu savunma sanayii geleceği için büyük bir risk olarak görünüyor.
Risk nedir denecek olursa ileride kritik milli projelerde iş yaptıracak kişi bulamayacak olmamız, projelerin yetişmeyerek bitmemesi, takvimlerin uzaması ve ürün kalitesinin düşmesi.