HaberlerHavalimanlarıTeknoloji Arge

Yerli ÇARE’nin ilk ihracatı Azerbaycan’a

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından özgün olarak geliştirilen ‘Çok Amaçlı Radar Ekranı’ (ÇARE), saha testlerini başarıyla tamamlayıp, Azerbaycan’da hizmete girdi.

Türkiye’de 40’tan fazla havalimanında hizmet veren Hava Trafik Yönetimine (ATM) ilişkin Ar-Ge ürünlerinden ÇARE sisteminin ilk ihracatı Azerbaycan’a gerçekleştirildi.

DHMİ tarafından ÇARE’nin ilk ihracatına ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Ülkemizde 40’tan fazla havalimanında hizmet vermekte olan Hava Trafik Yönetimine (ATM) ilişkin Ar-Ge ürünlerinden ÇARE sisteminin ilk ihracatı, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Hüseyin Keskin’in talimatlarıyla başlatılan görüşmelerle kardeş ülke Azerbaycan’a yapılmıştı. Genel Müdürümüz Hüseyin Keskin ile Azerbaycan Havayolları Hava Seyrüsefer İştiraki AZANS (Azeraeronavigation) yetkilileri arasında Mayıs 2022 tarihinde imzalanan İş birliği Sözleşmesi kapsamında; sistemin Azerbaycan’da kurulum çalışmaları başlatılmıştı.

Sözleşme kapsamında Azerbaycan Bakü Haydar Aliyev, Gence ve Fuzuli Havalimanlarına kurulumu yapılan sistemle ilgili kullanıcılara eğitim verildi. Saha testleri de başarıyla tamamlanan ÇARE, Azerbaycan hava trafik kontrol hizmetlerinde kullanılmaya başlandı.

Gerçek zamanlı uçuş verilerini harita üzerinde sergileyen insan-makine ara yüzü uygulaması olan ve TÜBİTAK iş birliği ile geliştirilen ÇARE Sisteminin kullanıcı dostu olması, hava trafik kontrolörlerinin hava trafiğini etkin bir biçimde yönetmesine ve hava trafik emniyetinin en üst düzeyde sürdürülmesine imkân tanıyor.

DHMİ, hava trafik yönetimi teknolojileri alanında pek çok Ar-Ge projesine imza atarak, ihtiyacı olan sistemleri özgün bir şekilde üretmeye ve dışa bağımlılığı azaltarak maliyet konusunda etkin çözümler geliştirmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra DHMİ, yerli ve millî Ar-Ge sistemlerinin yurt içi ve yurt dışına satışını gerçekleştirerek teknoloji üreten bir ülke konumuna yükselen Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlıyor.”

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu