Havacılık Endüstrisi

Rolls-Royce’ta hedef düşük emisyonlu motor

Rolls-Royce, yeni nesil motorlarına yönelik düşük emisyon teknolojisi üzerindeki son testlerine başladı.  Hem Advance3 hem de UltraFan® programlarında yer verilen teknolojiye sahip ALECSys (İleri Düşük Emisyonlu Yanma Sistemi) gösterim motoru, İngiltere’nin Derby şehrinde yer testlerine başladı. Rolls-Royce’un ana stratejilerinden biri de gaz türbinlerinden kaynaklanan emisyonların azaltılması.

Airbus A350’de kullanılan Trent XWB motorunun ilk imal edilen serisinde pal sisteminde çatlak tespit edilmesiyle sıkıntılı günler geçiren Rolls-Royce, çevre konusundaki yatırımlarını artırıyor. 

Bu strateji ayrıca sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) kullanımının artırılması ve yıkıcı tahrik mimarileri ile teknolojileri üzerine yapılacak yoğun araştırmaların desteklenmesini de kapsıyor.

Zayıf yanma sistemi, ateşlemeden önce yakıt ve hava ön karışımını iyileştirerek yakıtın daha eksiksiz bir şekilde yanmasını sağlıyor. Bunun sonucunda, daha düşük azot oksit (NOX) ve partikülat emisyonları ortaya çıkıyor.

HAVACILIK VE ÇEVRE

İlk test serisine 2018’de başlanmış olup testlerin son aşamasında ise emisyon performansı, motor kontrol sistemi yazılımı ve fonksiyonel performansın test edilmesine odaklanılıyor. UltraFan Baş Mühendisi ve Başkanı Andy Geer konuyla ilgili şunları söyledi: “Havacılık endüstrisinin geleceğinin daha yüksek sürdürülebilirlikten geçtiğini ve bu testlerin bu hedefe yönelik yolculuğumuzda bize destek olacak en önemli öğelerden birisi olduğunu biliyoruz. Şimdiye kadar elde ettiğimiz sonuçlardan heyecan duyuyoruz. ALECSys’in ekstra neler sunabileceğini görebilmek üzere çalışmalar yapacağız.”

Rolls-Royce`un, gelecek yıl yer testlerine başlanacak olan UltraFan gösterim motoruna yönelik ilk parçaları oluşturmaya başlamasıyla testler de başlayacak.

UltraFan, birinci nesil Trent motoruna göre yüzde 25 yakıt tasarrufu sunuyor.

ALECSys programı, Clean Sky aracılığıyla AB, Havacılık ve Uzay Teknoloji Enstitüsü ve Innovate UK tarafından İngiltere’de destekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu