Tolga ÖzbekUçuş Emniyeti

ABD’de iki tarihi uçak çarpıştı

ABD’de Dallas’ta düzenlenen İkinci Dünya Savaşı Airshow büyük bir felaketle sonuçlandı. Selamlama uçuşu için seyircilerin önünden geçmeye hazırlanan dört motorlu B-17 bombardıman uçağına arkadan gelen P-63F King Cobra tipi tek motorlu çarptı. Kuyruğu parçalanan B-17 ve P-63 binlerce parçaya ayrılarak düştü.

Yıllar önce favori bilgisayar oyunlarından biri de Combat Flight Simulator oyunuydu. Favori uçuşlarımın başında da seçtiğim bir avcı uçağı ile bombardıman uçaklarına saldırmak geliyordu. Bazen çok yakından ateş etme fikri, ağır kazalara neden olabiliyordu.

Sosyal medyada dakikalar içinde önüme gelen ilk çarpışma videosunu seyrettiğimde Combat Flight Simulator oyununu hatırladım. Benzer olaylar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa semalarında da yaşanmıştı.

Kaza, ABD’nin Teksas eyaletinde Dallas Executive Havalimanı’nda meydana gelmişti. Çarpışmanın neden meydana geldiği henüz esrarını korurken haberi yazdığım şu ana kadar can kaybı konusunda da resmi bir açıklama gelmedi.

Tarihi uçaklar açısından karanlık bir gün yaşanırken bu olay son 5 yılda yaşanan ikinci B-17 kazası olması da olayın bir başka boyutu….

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu