Savunma

Cumhurbaşkanı Erdoğan: F-16 olmazsa başımızın çaresine bakarız

New York’a giden ve Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’na katılacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyareti sırasında Türkiye’nin F-16 Block 70 alımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan PBS kanalına verdiği röportajda F-16 alımı gerçekleşmezse “başımızın çaresine bakarız” dedi.

Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinin savunma sanayisinde de istenilen yerde olmadığını belirterek, “Savunma sanayini iyi bir yere taşımamız lazım. İşte mesela bizim F-16 meselemiz var. Biz sizden F-16 almışız. Şimdi sizden F-16 aldığımıza göre bunun gerisinin gelmesi lazım. Ama burada siyasi yaklaşımla karar vererek F-16 konusunda Türkiye’ye hala bir yaptırım uygulama yoluna gitmek iki dost ülke için çok yanlış bir şey.

En son Sayın Biden, bunu çözme noktasında bana söz verdi. Şu anda Biden’ın buna olumlu baktığını biliyorum. Hatta Cumhuriyetçilerle de görüşmelerimiz oldu, onlar da buna olumlu bakacaklarını söylediler.

Başımızın çaresine bakarız

Şimdi F-16 konusunda eğer biz Amerika’dan istediğimiz neticeyi alamazsak ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız. Siz kalkıp da Yunanistan’a F-16 konusunda her türlü desteği vereceksiniz, orada üsler kuracaksınız ama Türkiye gibi NATO’daki dost ülkeye ve ilk 5 içerisinde NATO’da her türlü desteği veren ülkeye bu desteği vermeyeceksiniz. Bu durumda Türkiye’nin yapacağı iş de başının çaresine bakmaktır. Yoksa bunun dışında bizim Amerika’yla sıkıntımız yok.” dedi.

Türkiye’nin NATO’ya desteği

Türkiye’nin NATO’da aktif görev yapan 5 ana destekçi ülkesinden biri olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Siz kalkıp da Yunanistan’a F-16 konusunda her türlü desteği vereceksiniz, orada üsler kuracaksınız ama Türkiye gibi NATO’daki dost ülkeye ve ilk 5 içerisinde NATO’da her türlü desteği veren ülkeye bu desteği vermeyeceksiniz. Bu durumda Türkiye’nin yapacağı iş de başının çaresine bakmaktır. Yoksa bunun dışında bizim Amerika’yla sıkıntımız yok” dedi.

Süreç uzuyor

Türkiye, geçen yıl F-35’ten kaynaklanan 1,2 milyar dolarlık alacak için F-16 Block 70’lerden 40 adet alım için ABD’ye başvurmuştu. Ancak bir yıldır ABD tarafından verilmeyen karar ve uzayan süreç konusunda son günlerde alternatiflere gidilebileceği konusunda sinyaller giderek artıyor.

Türk Hava Kuvvetleri’nin ana vurucu gücünü oluşturan F-16’lardan ek 40 adet alınması ile birlikte 80 adet uçağın da modernizasyon paketi bulunuyor.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu