Uzay

UBAKUSAT atmosfere girdi ve yandı

Türkiye’nin ilk küp uydusu olan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından deneysel amaçlı geliştirilen küp uydu ‘UBAKUSAT’, yaklaşık iki yıl yörüngede kalıp görevini tamamladıktan sonra atmosfere girerek yandı. 

Uydu, iki yıl önce Nisan ayında SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmişti. UBAKUSAT’ın ISS’ten ayrılma sonrası 6 ay ila 1 yıl içinde atmosfere gireceği tahmin ediliyordu. Buna rağmen uydu iki yıl yörüngede kaldı. 

Konuyla ilgili sosyal medya üzerinden paylaşım yapan Egemen İmre, “Oysa iki yıl kadar yörüngede kalmış. Düşük güneş aktivitesi nedeniyle sakin atmosfer sayesinde muhtemelen” yorumunda bulundu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün (HUTGM) Japon Uzay Ajansı (JAXA) ile işbirliği çerçevesinde İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (İTÜ-USTTL) sorumluluğunda üretilen küp uydu, Falcon 9 roketi tarafından ISS’ye ulaştırılmıştı. Buradan uydu astronotlar tarafından uzaya bırakılmıştı.

UBAKUSAT’ın Özellikleri

UBAKUSAT görev yükü olarak bir lineer transponder ve radyasyon ölçüm yapacak bir kart uydu taşıyordu. Yaklaşık 3.3 kg olan uydu, 10X10X34 cm boyutlarındaydı. Yaklaşık 100 bin dolara mal olan uydunun 250 bin Euro tutarındaki fırlatma ücreti ise Japon hükümeti tarafından karşılandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu