Türk Savunma Sanayi

Yerli motorlara yerli yağ: TEI ve Koçak Speedol anlaştı

Yerli havacılık motorları konusunda önemli adım atan TEI, sistemlerde yerli motor yağı kullanılması için önemli bir anlaşmaya SAHA EXPO sırasında imza attı. ANKA ve AKSUNGUR’a güç veren PD170 serisinden itibaren TEI, Koçak Speedol tarafından geliştirilen motor yağlarını kullanmaya başlamıştı. Artık gaz türbin yağı konusunda da iş birliği yapılacak.

Gaz Türbin Motor Yağı

Yapılan “Muadil Gaz Türbin Yağı Geliştirme İş Birliği Anlaşması” SAHA EXPO’nun 2’nci günü gerçekleştirildi. Yerli sistemlerin entegre edilerek bir ekosistem oluşturulması için adımın önemli olduğuna dikkat çeken TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, şunları söyledi:

“Tasarladığımız, geliştirdiğimiz ve çalıştırdığımız motorlarımızın üretiminde de azami yerlilik oranını gözetiyor; tüm alt sistemleri, hatta ham malzemeleri bile millî imkânlarla geliştirmeye gayret ediyor; bu doğrultuda yerli üreticilerimizle gerçekleştirdiğimiz iş birliklerine büyük önem veriyoruz. Koçak ile çalışmalarımız pistonlu motorlarımız için başlamıştı, bu anlaşmayla gaz türbinli motorlarımızda kullanacağımız yağların da Türkiye’de geliştirilmesi ve üretilmesi sağlanacak.” dedi.

Mevcut iş birlikleri kapsamında TEI-PD170 Turbodizel Havacılık Motoru’nda, Koçak Speedol Aero Ultra Diesel S170 motor yağını kullandıklarını hatırlatan Akşit, yerli firmalar arasında artan iş birliklerinin ülkemizin menfaatine olduğunu vurgulayarak, “Bu gibi iş birliği anlaşmalarına imkân sağlayan SAHA İstanbul’a da ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu