Haberler

NASA’da çalışan Türk Mühendis: İsmail Akbay

İnsanoğlu, uzay macerasında en büyük roketlerini 1960’ların sonunda yapılan Apollo serisi uçuşları için geliştirdi. Saturn V olarak adlandırılan rokette yüzlerce mühendis görev yaptı. İşte onlardan biri de Bursa Tirilye’de doğan, uzun yıllar NASA’da görev yapan İsmail Akbay’dı.

NASA’nın ilk Türk Mühendisi olan İsmail Akbay, 2003 yılında hayatını kaybetti. Ancak Tirilyeliler onu unutmadı. Geçtiğimiz 15 Ekim’de, İsmail Akbay yapılan törenle anıldı. İsmail Akbay Uzay ve Havacılık Günleri, TRİLYE KÜLTÜR TURİZMVE DAYANIŞMA DERNEĞİ ve Mudanya Belediyesi’nin katkıları ile gerçekleştirildi.

Tirilye Kültür Merkezi’nde yapılan konferansta Akbay anılırken konuşmacılar arasında Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Başkanı Avukat Bahadır Gürer de vardı.

Gençlere havacılığı ve uzayı sevdirmek üzere atölyeler düzenlendi. Model uçak, simülasyon, roket yapımı tanıtıldı.

İsmail Akbay kimdir?

17 Ekim 1930’da doğdu. Üniversite eğitimini Tenessee Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde 1956’da tamamladı. Yaptığı çalışmalar, İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD’ye yerleşen, modern roketlerin babası olarak tanınan Dr. Wernher von Braun tarafından fark edildi. Von Braun birlikte çalışmak üzere Akbay’a teklif götürdü.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz.

NASA’ya giren Akbay, Apollo uçuşlarında uzaya ve aya yolculuğu sağlayacak Saturn V roketlerinde çalışmaya başladı. Devasa roketler konusunda attığı adımlar nedeniyle NASA İsmail Akbay’a özel başarı ödülü verdi.

İsmail Akbay’ın yeğeni Sayın Nazlı Varol ile

1994’te emekli oldu

Otuz yılı aşkın bir süre Marshall Uzay Merkezi’nde çalışan ve üst düzey yönetim kademelerinde yer alan İsmail Akbay, 1994 senesinde Teknoloji Kullanım Yöneticiliği görevindeyken emekliye ayrılarak kendi özel şirketini kurup çalışmalarına burada devam etti.

Türkiye’de havacılığın ve uzay çalışmalarının sevilmesi için İzmir’de Uzay Kampı kurulmasında da İsmail Akbay’ın büyük katkısı oldu. 2000 yılında açılan merkez halen faaliyetlerini sürdürüyor.

2003’te hayatını kaybetti

İsmail Akbay, ne yazık ki 2003 yılında bir kazada hayatını kaybetti. Huntsville kentinde bulunan evinin soğuk hava sisteminde meydana gelen elektrik kontağından çıkan yangında eşini kurtardı. Ancak köpeklerinin içeride olduğunu ve çıkamadığını anlayınca yangının içine daldı. Akbay ne yazık ki köpeklerini kurtaramadı ve dumandan zehirlenerek hayatını kaybetti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu