HaberlerHavalimanları

İşte ACI 2021 ödülü kazanan tüm havalimanları

İstanbul Havalimanı’nın hem 40 milyon ve üzeri yolcu sayısına sahip meydanlar arasında ‘en iyi havalimanı’ hem de yolcular sunduğu terminal içi erişim dalında ödül aldığı ACI Europe’ta tüm sıralama belli oldu. İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen törende, ödüller havalimanlarının CEO’larına verildi. İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, ilk defa ACI Europe Yönetim Kurulu’na girdi.

İşte ödül kazanan havalimanları

5 milyonun altında yolcu: Romanya’nın Cluj Avram Iancu Uluslararası Havalimanı.

Ödül aynı zamanda salgın koşullarına uyum sağlamak için işgücünü yeniden amaca uygun hale getirmek için alınan önemli önlemlerle birlikte, COVID-19 krizi boyunca işleri korumaya kararlı bir şekilde odaklandığı için verildi.

5-10 milyon yolcu: Falcone Borsellino Palermo Havalimanı. Ödül, 2. Seviye ‘Azaltma’ başarısı ile güçlü sürdürülebilirlik referansları için verildi. 

10-25 milyon yolcu: Ödülü Moskova Vnukovo Uluslararası Havalimanı aldı. Havalimanı, özellikle yeni güvenlik ekipmanları da dahil olmak üzere dijital ve temassız teknolojilere devam eden yatırımları olmak üzere bir dizi inisiyatif ve yenilikle öne çıktı.

25-40 milyon yolcu: Atina Uluslararası Havalimanı, misafirperverlik kavramının uygulanması yoluyla  dikkat çekerek ödül kazandı.

40 milyonun üzerinde yolcu: Kıtanın hub’ları arasındaki liderliğiyle İGA İstanbul Havalimanı’na ödül verildi. Jüri üyeleri İstanbul’u “verimli operasyonları destekleyen ve yolculara ve havalimanı paydaşlarına en kaliteli hizmeti sunan son teknoloji bir havalimanı” olarak nitelendirdi. Salgın boyunca havalimanı, yolcularına en iyi sağlık güvenliğini sunmak için en son teknolojiden (temassız ve biyometrik, kuyruk yönetimi, akış yönetimi vb.) yararlandı. İstanbul Havalimanı ayrıca, ülkenin havacılık sektörünün salgın sırasında en dirençli olduğunu kanıtlayan Türkiye’nin olağanüstü trafik gelişiminde bir eli olduğu için övüldü.   

Eko-İnovasyon Ödülü: Stockholm Arlanda Havalimanı. Swedavia tarafından işletilen işlek havalimanı, sürdürülebilir kalkınmanın ön saflarında yer alan ve kısa sürede fosilsiz hale gelerek örnek teşkil eden bir öncü olduğu için ödül verdi.

Erişilebilir Havalimanı: İGA İstanbul Havalimanı. Jüri üyeleri, İstanbul Havalimanı’nın erişilebilirliğe yönelik yenilikçi çözümlerinden etkilendiler; örneğin Gürültülü Basamaklar ile bağlantılı olarak çalışan Erişilebilir Rota gibi, tek şeritli dokunsal bir döşeme yüzeyine sahip olan ve hareketlilik bastonlarını kullanan yolcuların uçağa biniş kapılarına ulaşmalarına yardımcı olan Erişilebilir Güzergah gibi. İç Hatlar Terminali. Yargıçlar ayrıca, IGA’nın havalimanı yardımı ile işaret dilinde iletişim kurma imkanı sunma çabalarını ve bunun yanı sıra sağlık güvenliği önlemleri ve havalimanı web sitesindeki diğer bilgileri sağlamada kullanımını memnuniyetle karşıladı. 

Dijital Dönüşüm Ödülü: Aeroporti di Roma SpA., Roma Fiumicino ve Ciampino havaalanlarının işletmecisi. Jüri, inovasyona ve dijital çözümlere odaklanmanın İtalyan havalimanı işletmecisinin DNA’sının ayrılmaz bir parçası haline geldiğini kabul etti.

Dünya İş Ortağı Ödülü: Bu yılın kazananı, Dornier Consulting International’ın Müdürü Tine Haas oldu. Ödül, ACI EUROPE Ticari Forumu ile Teknik ve Operasyonel Güvenlik Komitesi’ne değerli katkılarda bulunduğu için verildi.

Özel Ödül: Aeroporto G. Marconi di Bologna SpA İnsan ve Organizasyon Geliştirme Direktörü Marco Verga’ya verildi. Jüri,  onun “olağanüstü katılımını” övdü ve onu “alanında tanınan bir lider ve canlı bir iletişimci” olarak nitelendirdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu