Havalimanları

İGA’da duty free geliri salgın öncesinin yüzde 70’ine ulaştı

İstanbul İGA Havalimanı’nda duty-free coşkusu yaşanıyor.

İGA’da geçen yıl elde edilen duty-free cirosunun, kriz öncesinin %70’ine ulaştığı belirtiliyor.

Yıl boyunca dükkânların sadece yarısının (toplam alan 53.000 m²) açık olmasına rağmen ulaşılan bu seviye, yüzleri güldürüyor.

Özellikle Avrupa’daki havalimanlarının çok düşük bir kapasiteyle çalışmasının, İGA’ya fayda sağladığına dikkat çekiliyor.

Hermes, Dior, Gucci, Bulgari ve Louis Vuitton gibi lüks markalarda yaşanan satışların, havalimanının toplam duty-free cirosuna ciddi miktarda katkı yaptığı anlaşılıyor.

Zaten takip edenler hatırlayacaktır; bu yılın başında İstanbul İGA Havalimanı’nın duty-free bölümünde rekor fiyata viski satılmıştı.

Son derece nadir bulunan, Japon firması Suntory’nin Yamazaki markasının 55 yıllık single malt viskisi, tam 488.000 Euro karşılığında müşteri bulmuştu.

Özellikle Avrupa’daki havalimanların yaşanan sıkıntılar ve Rus havayolu Aeroflot’un uluslararası uçuşlarda devre dışı kalması, İstanbul’a yaramışa benziyor.

Dış hat yolcu sayısındaki artış, havalimanındaki alışveriş hacmini olumlu yönde etkiliyor.

İGA’daki duty-free sahası, Alman Gebr. Heinemann firmasının bir iştiraki niteliğindeki Unifree tarafından işletiliyor.

Atatürk Havalimanı’nda Unifree + ATÜ ortaklığı şeklindeki işletme yapısı, İGA’da sadece Unifree olacak şekilde değişmişti.

Bununla birlikte, İGA genel müdürü Kadri Samsunlu, alışveriş harcamalarında iç hat yolcularının sepet büyüklüğünün, Covid-19 öncesine nispeten düştüğünü söylüyor.

(Haber metninde “domestic passenger” ifadesi kullanılmış. Ben bunun iç hat yolcusundan ziyade, Türk yolcular anlamında söylendiğini düşünüyorum.)

Anlaşılan o ki İGA’daki duty-free coşkusunda baş rolü, yabancı yolcular oynuyor.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu