Haberler

CL515 için süre kısalıyor

Orman yangınları bu yıl ciğerlerimizi yakarken kalıcı bir havadan yangın söndürme filosu için bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor. Bir çok ülke kürüsel ısınma nedeniyle yangın söndürme uçak filosunu yeniliyor. Eğer Türkiye şu an Viking tarafından üretilen CL515 uçaklarına sipariş verecekse elini çabuk tutması gerekiyor. Çünkü gecikildiğinde üretim hattının kapasitesi dolup en erken 2026 yılına teslim süresi veriliyor.

Halen piston motorlu modeli CL215’in Türk Hava Kurumu’nda bulunan serinin en yeni modeli CL515 adını taşıyor. 7 ton taşıma kapasitesine sahip uçak, 14 saniyede suyu alıyor.

CL215 uçaklarının hikayesi

Güçlü motorları sayesinde havada tutunması daha iyi olan uçak, dar vadilerde, yüksek irtifada rahatlıkla görev yapabiliyor.

Yeni nesil sistemlere sahip CL5157in bir öncesi turboprop motorlu CL415 serisine göre bakım ve operasyon maliyetleri de yüzde 15 oranında daha düşük. 

Hem karadan hem denizden yangın söndürüyor: AT-802 Fire Boss

Gövdede korozyonun azaltılması amacıyla yeni bir üretim tekniğini ortaya koyan Viking, böylelikle uçağın uzun yıllar görev yapmasını hedefliyor.

Kokpiti yeni nesil aviyonik sistemler ile modern yolcu uçaklarından farksız olan CL515 için şu an sipariş verilse 2024 için sıra alınabiliyor. 

KALICI FİLO KURULMALI

Türkiye’nin sadece amfibik uçak değil, tek motorlu uçaklardan büyük helikopterlere, yaygın İHA sistemlerinden daha etkin olacak yer ekipmanlarına kadar bu konuda hızlı ve bilimsel adımlar atmak gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yangın söndürme uçağı alacağız

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu