Savunma

TUSAŞ’ın rüzgar tüneli 2023’te açılacak

Son yıllarda kendi tasarladığı hava araçları ile dünyada da tanınmaya başlanan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), tasarımın en önemli halkalarından biri olan rüzgar tüneline kavuşuyor. Geçen yıl yapılan anlaşma ile çalışmaları süren rüzgar tünelinin hizmete 2023’te girmesi planlanıyor.

Günümüzde simülasyon sistemleri ne kadar gelişirse gelişsin, rüzgar tünelleri hava araçlarının yanı sıra mühimmat ve otomotiv sanayiinde yoğun olarak kullanılıyor. Hava aracının ölçekli modeli üzerinden rüzgar tüneli testleri gerçekleştiriliyor. Bu konuda eksikliği hisseden TUSAŞ, geçmiş yıllarda örneğin Aksungur İHA sistemi için testleri Endonezya’da yapmıştı.

52 KİŞİ GÖREV YAPACAK

Toplam sabit yatırım tutarı 1 milyar 427 milyon TL rüzgâr tüneli tesisi, 52 kişiye yeni iş kapısı olacak. Türkiye için stratejik öneme sahip savunma, otomotiv ve havacılık sanayi vb. birçok sektöre hizmet verecek olan rüzgar tüneli ile dışa bağımlılığın azaltılması ve döviz tasarrufunun yanı sıra, rüzgar tüneli test hizmetlerinden faydalanacak firmaların maliyetleri azalacak. Bu yatırım, 96 milyon dolarlık kadar ithalatın önüne geçecek.

İMZALAR İDEF FUARI’NDA ATILMIŞTI

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, geçtiğimiz mayıs ayında İstanbul’da yapılan İDEF sırasında Kanadalı AIOLOS Mühendislik ile “Büyük Ses Altı Rüzgâr Tüneli Anlaşması” imzalandı.

İmzalar, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Nas ve AIOLOS CEO’su Steve Hills tarafından atılmıştı.

DÜNYANIN EN İYİ 3 MERKEZİNDEN BİRİ OLACAK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin tesislerinde kurulacak olan tesisin dünyanın en iyi 3 ses altı rüzgâr tünelinden biri olması hedefleniyor. AIOLOS Mühendislik CEO’su Steven Hills ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil arasında imzalanan “Büyük Ses Altı Rüzgâr Tüneli”nin 2023 yılına kadar hizmete girmesi hedefleniyor. Tünelin öncelikli olarak Türkiye’de ardından tüm dünyada havacılık, savunma, otomotiv, çevre ve şehircilik sektörlerine hizmet etmesi bekleniyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu