Uçuş Tüyoları

Schengen vizesinde yeni dönem: Dijital vize duyuruldu

Schengen vizesi ile alınan karar kapsamında; pasaportlara yapıştırılan vizelerin yerini 2 boyutlu barkod şeklinde dijital bir vizenin alacağı duyuruldu.

Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu ve AB Komisyonu Schengen bölgesi ülkeleri için vize prosedürünün dijitalleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Euronews’in derlediği habere göre; yürürlüğe girmeden önce resmi olarak onaylanması gereken anlaşma, Schengen vizesi başvurusunda bulunanların çoğunun (üç aydan kısa süreli kalışlar için) işlemlerini konsolosluk yerine tek bir web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirmelerini sağlayacak.

Pasaportlara yapıştırılan vizelerin yerini 2 boyutlu barkod şeklinde dijital bir vize alacak.

Vizeler mobil cihazlara indirilebilecek

Vize başvurusu yapanlar, internet üzerinden birçok dilde vize talebinde bulunabileceği gibi vizelerini mobil cihazlara indirebilecek.

Metnin raportörü Sloven Parlamenter Matjaz Nemec, “Başvuru sahipleri daha kolay, daha ucuz ve daha hızlı vize prosedürlerinden faydalanacak” derken altı aylık dönem başkanlığını yürüten İsveç’in Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ise bu değişikliğin vizenin taklit edilmesi ve çalınması riskini azaltarak Schengen bölgesinin “güvenliğini arttıracağını” sözlerine ekledi.

Hangi şartlar gerekli?

Başvuru sahiplerinin sadece ilk kez vize başvurusunda bulunmaları, biyometrik verilerinin artık geçerli olmaması ya da yeni bir pasaporta sahip olmaları halinde konsolosluğa şahsen gitmeleri gerekecek.

Bir kişi birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmek istediğinde, platform kalış süresine bağlı olarak hangisinin başvuruyu incelemekten sorumlu olduğunu otomatik olarak belirleyecek.

Turizm amaçlı olarak 6 aylık dönem için en fazla 90 günlüğüne verilen Schengen vizesi 22 Avrupa Birliği ülkesinin yanı sıra İzlanda, Norveç, Lihteştayn ve İsviçre’de kullanılıyor. AB üyesi oldukları halde İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs, Schengen bölgesinde yer almıyor.

Dijitalleşme Türkiye’den yapılan başvuruları nasıl etkiler?

AB Komisyonu, 2021’den beri 2015’teki göç akınından beri sığınmacıların nasıl dağıtılacağı ve iltica başvuruları reddedilenlerin nasıl geri gönderileceğine çözüm bulunamaması nedeniyle yeni bir Göç ve İltica Paketi hazırlıyordu.

Dijital vize süreci önerisi de üye ülkelerin içerikle ilgili farklı tutumları nedeniyle henüz sonuç alınamayan bu paket dahilinde yer alıyordu. Söz konusu paket, 2025 yılına kadar vize prosedürlerini tamamen dijitalleştirmeyi hedefliyor. Bundan sonra da AB ülkelerinin kendi ulusal sistemlerini bırakarak tamamen ortak dijital platforma 5 yıl içerisinde geçmesi gerekiyor.

Son yıllarda Türkiye’den yapılan başvurulara verilen ret oranının artması Ankara’nın tepkisine yol açmıştı.

AB yetkilileri ise, Schengen vizesi başvurularındaki ret oranlarında görülen artışın dünya genelinde görüldüğünü belirterek, “Bu sadece Türkiye’ye özgü bir durum değildir” açıklamasında bulunmuştu.

“Aynı zamanda Türkiye’yi vize serbestisi konusunda daha fazla ilerleme göstermeye davet ediyoruz.” ifadesini kullanan AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, eksik kriterlerin yerine getirilmesi için Türkiye’ye yardım etmek üzere somut teklifler yaptıklarını kaydetti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu