HaberlerTolga Özbek

İstanbul semalarında dönüp duran THY ve AnadoluJet uçakları

Önce dün, ardından da bugün… Bir tarafta büyük yolcu uçağı, yanında ise pervaneli bir uçak… Gelen telefonlar üzerine araştırmaya başladım. Hem dün hem de bugün bu uçuşun nedeni havada yapılan özel bir çekimdi. Bir tarafta bugün Türk Hava Yolları‘nın Airbus A350’si, diğer tarafta da THY’nin alt markası olan AnadoluJet‘in Airbus A320neo’su…

Havayolları yeni bir uçak teslim aldığında eğer isterlerse imalatçılar özel kamera ekipmanlarına sahip uçaklarıyla veya helikopterleri ile özel havadan-havaya çekim yaparlar. Boeing, Airbus, Embraer gibi imalatçılarda bu tür özel ekipmanlı uçaklar yer alır.

Fotoğraf: Ömer Yusuf Salman

Uçağın gövde altına takılan kameralar ile özel görev uçakları havadan çekim platformu haline getirilir. Belirli bir yükselikte yolcu uçağının koluna gelinir ve çekim başlar. Genellikle de yüksek süratle uçabilecek jet veya turboprop uçaklar tercih edilir.

Bu uçakların kabinleri ise reji odası haline getirilmiştir. Görüntü yönetmeni ve yönetmen kabindeki yerini alır. Farklı kameralar seçerek bu uçuştan en güzel açıları çeker.

THY’nin hava hava görüntüleri

THY tarihinde ilk alınan pervaneli uçaklara, hatta DC9’lardan A310’lara kadar hep bu hava çekimleri yapılmıştır. Ama son çekim ne yazık ki Boeing’ten teslim alınan 777-300ER uçaklarında kalmıştı. Filoya son gelen ne Boeing 787 Dreamliner ne de Airbus A350’ler için böyle bir çekim gerçekleştirilmişti.

Sonunda THY her türlü reklam veya hazırlanacak videolarında kullanılacak çekimler için bütçesini ayırdı. Dün önce alt marka AnadoluJet uçağı için akşam üstü saatlerinde A321neo havalandı. Koluna da çekim ekipmanlarına sahip TBM700 geldi.

Bugün ise sıra THY filosunun en yeni uçak tipi olan Airbus A350’deydi. Boğaz üzerinde bir rota oluşturuldu ve sabah daha ışık yumuşakken çekim gerçekleştirildi.

Yapılan bu tür çekimler bazı yöneticiler için “Ne gerek var masrafa” sınıfına girer. Bazıları için de uzun yıllar kullanılacak önemli bir dijital arşiv. Umarım bu çekimler bol bol reklamlarda, THY’nin tanıtımlarında döner. Hem ülkemizi hem de THY’yi dünyaya tanıtır.

Türk Yıldızları hayalim

Uzun süre önce en büyük hayalim bir çok yabancı havayolunun yaptığı gibi THY uçağının koluna gelecek olan Türk Yıldızları görüntüsüydü. Bu isteğimi yıllarca yazdım. Sonunda THY ve Türk Yıldızları bu uçuşu 2019’da yapılan Teknofest’te gerçekleştirmişti. Boeing 777-300ER ve Türk Yıldızları İstanbul üzerinde çok güzel bir uçuş yapmıştı.

Şimdi belki Türk Yıldızları-SOLOTÜRK ile belki de THY’nin 787 veya A350’si ile yeni bir uçuş yapsa?

Bence tam zamanı…

            

 

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu