Uçuş Emniyeti

THY açıkladı: Boeing 737-9 uçaklarını yere indirdi

Türk Hava Yolları, önceki gün Alaska Havayolları’na ait Boeing 737-9 tipi yolcu uçağının havada acil çıkış kapısının koparak gövdeden ayrılması sonrasında acil bir karar alarak filosundaki aynı tip uçakları yere indirdi.

Açıklama THY Basın Müşaviri Yahya Üstün tarafından yapıldı. Üstün, şunları paylaştı:

“Alaska Airlines’ın Boeing 737 MAX 9 uçağında yaşanan olay akabinde otoritelerin ön incelemesi sonucunda Türk Hava Yolları filosunda bulunan 5 adet Boeing 737 MAX 9 uçağın da tedbir amaçlı incelenmesi istenmiştir.

Olaydaki teknik inceleme süreci tamamlanıp, otoritelerce talep edilen önlemler alınana kadar Türk Hava Yolları, filosundaki 5 adet Boeing 737 MAX 9 uçağını ilk inecekleri havalimanında operasyondan çekme kararı almıştır. Uçuş emniyeti en önemli önceliğimizdir. Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

THY filosundaki uçaklar

THY filosunda Max ailesinin 8 ve 9 serisi bulunuyor. Acil çıkış kapı sistemleri 9 serisinde gövdenin uzaması ile daha fazla olduğu için sadece Max 9’lar yere indi. Max 8 serisi ise uçuşuna devam ediyor.

Ne olmuştu

Alaska Havayolları’na ait 1282 sefer numaralı Portland-Ontario seferini yapan yolcu uçağının kalkıştan bir süre sonra kanat üzerinde yer alan yolcu acil çıkış kapısı gövdeden ayrılarak kopmuştu.

Bunun üzerine baş üstünde bulunan oksijen maskeleri açılmış, pilotlar emniyetli irtifa olan 10 bin feet (yaklaşım 3 bin 300 metre) irtifaya indikten sonra kalkış yapılan Portland Havalimanı’na acil iniş gerçekleştirmişti.

Uçakta 171 yolcu ve 6 mürettebat bulunuyordu. Yolculardan Elizabeth Le yaptığı açıklamada “Acil çıkış kapısının olduğu yerde yolcu yoktu. Ancak hemen koridor tarafında bir anne ve çocuğu oturuyordu. Anne çocuğa sıkı sıkı sarılarak vakumlama ile oluşan hava akımından çocuğunun dışarı çekilmesini önledi” dedi.

Acil çıkış kapısı

Boeing 737 MAX ailesinin 9 modeli, artan yolcu sayısı nedeniyle kanat üzerinde ekstra acil çıkış kapıları bulunuyor. Bu gelişme üzerine önce Alaska Havayolları, ardından Amerikan Federal Havacılık Dairesi FAA tarafından alınan karar ile Max 9 serisi yere inmişti.

THY filosunda ilki 2019 yılında teslim alınmış, sonuncusu ise 2021 yılında filoya katılmış toplam 5 adet Boeing B737 Max 9 (TC-LYA, TC-LYB, TC-LYC, TC-LYD, TC-LYE) uçak yer alıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu