Türk Savunma Sanayi

Katar Altay tankına ne zaman sipariş verecek

Katar Savunma Bakanlığı’na bağlı Barzan Holdings’in Türkiye’deki en büyük yatırımı BMC. Kamuoyu gündeminde Altay tankı ile yer alan BMC için Saha Expo Fuarı’nda Barzan Holdings Başkan Yardımcısı ve Stratejik Satın Alma Direktörü Abdullah El Kater’e sorduk. Kater, Altay tankı için Katar’ın ne zaman kesin sipariş vereceği konusuna testlerin tamamlanmasından sonra cevabını verdi.

Son yıllarda Türkiye ve Katar arasında ilişkiler özellikle savunma sanayiinde giderek artıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bugün Dünya Kupası’nda Katar’ın güvenliğinin sağlanmasına katkı sunuyor. Katar ise gerektiğinde eğitim amaçlı Türkiye’deki hava üslerinde uçak ve personel tutabiliyor.

Katar, Türkiye için aynı zamanda savunma ihracatı için önemli bir pazar. Katar tarafında ise Türk savunma şirketlerine yatırım çok önemli bir yerde.

Tolga Özbek sordu, Abdullah El Kater yanıtladı

 

2016’da kuruldu

Katar’da savunma yatırımları için 2016’da farklı bir açılın yaptı. Katar Savunma Bakanlığı bünyesinde Barzan Holding kuruldu. Amaç, hem Katar’da bir savunma sanayii alt yapısı kurmak. Hem de uluslararası işbirlikleri sağlayabilmek. 

13 uluslararası ortaklık

Bugüne kadar Barzan Holding, 13 uluslararası ortaklığa imza attı. Bunlar arasında Almanya’da Rheinmetal, Norveç’te Kongsberg gibi şirketler yer alıyor. İtalyan Baretta ile Barzan ortak bir şirket, Binding’i kurdu. Binding, tabanca ve tüfek üretimi gerçekleştiriliyor. Nijerya’da ise Barer şirketi ile askeri tekstil üretimi gerçekleştiriliyor. 

Arge merkezi

Halen şirketin bünyesinde araştırma geliştirme faaliyetleri için 100 mühendis görev yapıyor. Amaç bu sayının ve üzerinde çalışılan projelerin artırılması. 

Barzan Holding, artan Türkiye ve Katar ilişkileri ile birlikte ülkemizde de bir şirket kurdu. BARER şirketinin yüzde 70’i Barzan, kalanı da Türk yatırımcılara ait. Şirket Katar’da yapılan savunma ihracatı nedeniyle Nurol, ASELSAN, HAVELSAN ve BMC ile yakından çalışıyor. Bu şirketler arasında BMC’nin farklı bir yeri var. Barzan, BMC’ye yüzde 49 oranında ortak. 

Barzan Holding’in Türkiye yatırımlarını Saha Expo sırasında Başkan Yardımcısı ve Stratejik Satın Alma Direktörü Abdullah El Kater’e sorduk:

Barzan Holdings Başkan Yardımcısı ve Stratejik Satın Alma Direktörü Abdullah El Kater

El Kater sorularımızı yanıtladı

Öncelikli olarak Türkiye’ye hoş geldiniz. Türkiye ve Katar çok iyi ilişkilere sahip. Sorularıma Türkiye savunma sektöründen beklentileriniz nelerdir diye sorarak başlamak istiyorum. 

Merhaba… Bizleri burada konuk ettiğiniz için çok teşekkürler. Türkiye ve Katar’ın dostluğuna inanıyoruz. Özellikle savunma dalında çok iyi ilişkiler mevcut. Katar çok sayıda savunma ürününü Türkiye’den satın aldı. Bu ürünlerin kalitesi yüksek ve dünyada en iyi standartlara sahip. Katar’ın aldığı bu ekipman ve sistemler Katar Ordusu’nun bugün ve gelecekte daha güçle olmasına imkan sunacak. 

“Ciddi alım gerçekleştiriyoruz”

Bizlere biraz rakam verir misiniz? İki ülke arasında savunma ticareti ne boyutta?

Savunma konusundaki alımlar bir kaç yüz milyon doların üzerinde. Örneğin daha yakın bir zamanda Katar Türkiye’den gemi alımı gerçekleştirildi. Bunların teslimatları geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Sadece bu projenin büyüklüğü yüz milyon doların üzerinde. Bunla durmayacağız, devam edeceğiz. Bir çok program üzerinde görüşmeler sürüyor. Bir bölümü de araştırma ve geliştirme faaliyetleri ve yatırımlar. Burada en büyük yatırımımız BMC. Şirket Türkiye’de üretim konusunda önemli işler yapıyor. Ürünlerini yurtdışına ihraç ediyor. Burada kurduğumuz ortaklık özellikle yatırım konusunda arayışlarını sürdürüyor. 

Altay tankına ne zaman sipariş verilecek?

Altay tankı hakkında sormak istiyorum. Şu anlık Katar devleti kesin bir sipariş vermeyi düşünüyor mu? Yoksa testlerin tamamlanmasının ardından mı sipariş verecek?

Bildiğiniz gibi BMC, Türkiye’nin ana muharebe tankı Altay konusunda çalışmalar yapıyor.  Biz bu çalışmanın bir parçası olduğuna inanıyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz. Halen testler, çalışmalar sürüyor. Bunlar tamamlandıktan sonra inşallah kesin sipariş gündeme gelecektir. Halen tüm desteğimiz sürüyor. Çalışmaların kısa süre içinde başarıyla tamamlanmasını bekliyoruz. 

Çok teşekkürler bilgiler için. Barzan Holding genç bir şirket. İki ülke arasında iyi ilişkiler var. Umarız Türkiye ve Katar arasında ilişkiler daha da gelişir. Yatırımlar daha da artar.

Kesinlikle… İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Bu güzel fuara katıldığımız için de çok mutluyuz. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu