Kara KuvvetleriSavunma

ZAHA için geri sayım: 2022’de envantere girecek

FNSS tarafından geliştirilen “Zırhlı Amfibi Hücum Aracı”nın (ZAHA) önemli test aşaması tamamlandı. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in paylaşımına göre ZAHA’nın mayın ve balistik testlerinin ardından güvenilirlik ve idame edilebilirlik testleri sürüyor. Bu aşamadan sonra ZAHA 2022 içinde envantere girmeye başlayacak.

ZAHA, özgün tasarımla hayata geçen yerli zırhlı araç kategorisinde çok önemli bir yere sahip platform haline geliyor. FNNS’in aynı zamanda ciddi ihracat başarısı yakalaması beklenen model için toplam 27 adet sipariş verilmişti.

Toplam 155 milyon Euro’luk projede, ZAHA’nın TCG Anadolu’da kullanımı planlanıyor. ZAHA, bir amfibi çıkarma operasyonu esnasında gemi ile sahil arasındaki mesafeyi en hızlı şekilde alma kabiliyetine sahip olan bir araç. 

Harekâtın çıkarma safhasında, kıyıya yanaşan havuzlu çıkarma gemilerinden denize inebilmekte ve aradaki mesafeyi yüksek süratle kat ederek, birliklerin koruma altında ve ateş desteği ile kısa zamanda karaya çıkmasını sağlayacak.

7 knot hıza sahip

Suda direnci azaltmaya yönelik gövde tasarımı ve güçlü su jetleri ZAHA’ya, denizde 7 knot azami sürat ile yüksek hareket kabiliyeti kazandırmaktadır. Karada maksimum 70 km/s hıza ulaşan, %60 dik eğim tırmanabilen, %40 yan eğimde tutunabilen ZAHA, 90 cm dik engelleri ve 2 m hendekleri de kolaylıkla geçebilmektedir.

ZAHA, 12.7 mm MT ve 40 mm Otomatik Bomba Atar barındıran uzaktan komutalı kulesi ile yüksek ateş gücüne sahip. Araç, Personel Taşıyıcı, Komuta Aracı, Kurtarma Aracı ve Mayın Geçit Açma Aracı olmak üzere dört değişik konfigürasyonda kullanılabiliyor.

ZAHA’ya yurtdışı ilgisi

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu