Genel Havacılık

Daher, ABD’li Uçan İtfaiyeciler Birliği’nin ilk uçak imalatçı üyesi oldu

Fransız uçak imalatçısı Daher, ABD’de “Birleşik Hava İtfaiyecileri Birliği” (United Aerial Firefighters Association/UAFA) adıyla 2022 yılında kurulan yeni bir organizasyona katıldı ve bu birliğin uçak gövdesi imal eden ilk üyesi oldu. Birlik, orman yangınlarını söndürmede Kodiak uçaklarını da kullanıyor.

Kodiak Uçuş Operasyonları ve Özel Görevler Direktörü Paul Carelli, “UAFA’nın hedefleri, Daher’inkilerle tamamen uyumlu. Özellikle orman yangınlarıyla mücadele gibi zorlu ve affetmeyen görevlerde, uçakların güvenliğini, çalışabilirliğini ve etkinliğini artırmak konusunda. Çok rollü bir uçak üreticisi olarak uzmanlığımızı ortaya koyarken aynı zamanda havadan yangınla mücadelede ön saflarda yer alanların geri bildirimlerinden yararlanarak aktif bir UAFA üyesi olmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Yangın söndürme uçaklarını yönlendiriyor

Kodiak’ın bu genel maksat uçakları, yangınla mücadele ekiplerini tespit etmek ve havadan su atan uçakları yönlendirmek gibi birincil görevlerle yangın söndürmedeki yeteneklerini gösterdi.

Kodiak, hava tankerlerine sözlü hedef tanımlarıyla rehberlik edebildiği ve fiziksel olarak su atışlarını yönlendirebildiği için yangınla mücadele işlevi için idealdir. Tek motorlu turboprop Kodiak, mükemmel kısa kalkış ve iniş özellikleriyle, mürettebatı ve malzemeleri taşradaki uzunluğu sınırlı ve dar iniş pistlerine ulaştırabilir.

 

UAFA’nın kurucu üyelerinden, ABD’nin en büyük havadan yangınla mücadele şirketlerinden biri olarak uçak filosunda üç Kodiak 100 işleten Bridger Aerospace CEO’su ve UAFA Yönetim Kurulu üyesi Tim Sheehy, şunları söyledi:

“Daher’in UAFA’ya katılma konusundaki proaktivitesini takdir ediyoruz ve birlik, tüm hava yangın söndürme topluluğu için güçlü ve koordineli bir ses geliştirirken, uçak üreticisinin bakış açısından yararlanmayı dört gözle bekliyoruz.” dedi.

Bridger Aerospace, Daher’in Kodiak 100’lerini, şirketin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki federal ve eyalet hükümet kurumlarına sağladığı havadan yangınla mücadele ve orman yangını yönetimi hizmetlerinde işletiyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu