HaberlerUçuş Emniyeti

Kayıp Malezya uçağı Netflix’e mini dizi oldu

Sivil havacılık kazaları arasında halen en gizemini koruyan olayların başında Malezya Havayolları’nın 8 Mart 2014’te kaybolan Boeing 777 tipi uçağı bulunuyor. Kuala Lumpur’dan Pekin’e gitmek üzere havalanan 777’de 227 yolcu ve 12 mürettebat vardı. Olayın 9’uncu yıl dönümünde Netflix mini bir dizi hazırladı.

MH370 sefer sayılı uçak, kalkıştan 38 dakika sonra radardan kaybolmuştu. Malezya uçağı ile ilgili  bugüne kadar onlarca farklı komplo teorisi ortaya atıldı. Bir çok arama çalışması yapıldı. Pasifik ve Hint Okyanusu’nda binlerce kilometre kare tarandı.

 

Ancak içinde 239 yolcu ve mürettebatla birlikte kaybolan uçaktan bir ize rantlanmadı. Hakkında çok sayıda belgesel çekilen, kitaplar yazılan MH370 konusundaki gizem aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. 

Komplo teorileri birbirini kovalarken asıl soru bu uçağa dair neden hiçbir izin bulunamaması oldu. Uçağın ortadan kaybolmasından biri veya birileri mi sorumluydu?

Gerçek başkaysa bu uçak ve mürettebatı nerede? Malezya uçağının esrarengiz yok oluşuna dair yeni bir gelişme yaşandı. Pilot Zaharie Ahmad Şah’ın, uçağı kasten rotasından çıkarmış olabileceği öne sürüldü.

PİLOT İNTİHAR MI ETTİ?

Yıllar içerisinde ortaya atılan teorilerden ilkine göre Pilot Zaharie Ahmad Şah’ın kişisel sorunları nedeniyle toplu katliam planladı, yardımcı pilotunu kokpitte kilitledi, tüm iletişimi kapattı, ana kabinin basıncını düşürdü ve ardından uçağı devre dışı bıraktı.

Bu, uçağın kaybolmasından sonraki haftalarda en popüler olan teoriydi. Ancak pilotun karısı bu teoriyi duyunca öfkeyle herhangi bir kişisel problemi olmadığını ve eşinin sadık bir aile babası olduğunu, işini çok sevdiğini söyledi.

İKİNCİ PİLOT SORUMLU OLABİLİR Mİ?

İkinci teori ise first office olarak uçan ikinci pilotun bu olaydan sorumlu olabileceğiydi. Yine kişisel sorunları nedeniyle 27 yaşındaki yardımcı pilot Fariq Abdul Hamid, pilotu etkisiz hale getirdi ve uçağı devre dışı bırakarak mürettebatı ve yolcuları ölüme sürükledi.

Teorisyenler yardımcı pilotun ilişki sorunları yaşadığını ve bu şekilde hayatına son vermiş olabileceğini düşündü.

Ancak 27 yaşındaki yardımcı pilot nişanlıydı ve nişanlısını çok seviyordu bu şekilde hayatına son vermesi için hiçbir sebebi yoktu. Böylece iki teori de uçağın kaybolduğu ilk yıllarda çürümüş oldu.

UÇAK KAÇIRILMIŞ OLABİLİR Mİ?

Diğer bir teori ise oldukça tartışmalıydı. Kazayı yakından takip eden bir uzmana göre, kayıp Malezya uçağı Vladimir Putin’in emriyle kaçırılmış ve gizlice Kazakistan’a indirilmiş olabilirdi. CNN’nin Boeing 777-200E ile ilgili haberine öncülük eden ABD’li bilim yazarı Jeff Wise, bu teoriyi uçağın kaybolmasından 7 saat sonra İngiliz telekomünikasyon şirketi Inmarsat tarafından kaydedilen pinglere dayandırdı.

Wise, hava korsanlarının uçağın navigasyon verilerini başka bir yöne gitmiş gibi gösterdiğini ve Rusya tarafından Kazakistan’dan kiralanan Baykonur Uzay Üssü’ne uçtuğunu öne sürdü. Ancak Wise, New York Magazine’de Vladimir Putin’in neden insanlarla dolu bir uçağı çalmak istediğini bilmediğini ve fikrinin biraz ‘çılgın’ olduğunu bir süre sonra itiraf etti.

UÇAĞI GÖREN BİRİ OLABİLİR Mİ?

Son teori ise oldukça ilginçti. İddialara göre bir başka uçağın yolcusu olan 53 yaşındaki Malezyalı Raja Dalelah, 8 Mart günü Cidde’den Kuala Lumpur’a giden ve Andaman Denizi’ni geçen bir uçağın su yüzeyinde durduğunu gördü. MH370 için başlatılan aramadan haberi olmayan Dalelah, hostesi uyardı ve ona, “Suyun üzerinde bir uçağın kuyruğuna ve kanadına benzeyen şeyi görünce şoke oldum” dedi. Malezya saatiyle 14.30 civarında gördüğünü ileten yolcu, gördüğü şeyin bir uçak olduğundan emin olduğunu savundu. Ancak uçağın Andaman Denizi’nde olabileceği yorumu da havada kaldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu