Kara Kuvvetleri

ATAK-2 motor çalıştırdı

TUSAŞ tarafından özgün olarak tasarlanan ATAK-2 helikopteri, 23 Nisan’da motor çalıştırdı. Ağır sınıftaki helikopterin ilk çalıştırmasında aynı anda iki motor birden ateşlenerek test gerçekleştirildi. T929 olarak adlandırılan helikopterin bir sonraki aşaması ilk uçuş olacak.

T129 ATAK Projesinde özellikle ihracatta motor konusunda yaşanan sorunların ardından TUSAŞ 11,5 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip yeni tasarımda farklı bir yol izledi. Ukraynalı motor üreticisi Motor Sich ile anlaşma yapıldı.

Helikopterde, iki adet her biri yaklaşık 2500 beygir güç üreten Klimov TC3-117 tipi turboşaft motorun kullanılmasına karar verildi. Ukraynalı şirket ile TUSAŞ arasında anlaşma imzalandı.

Ancak yaşanan Ukrayna Savaşı, teslimat sürecinde gecikmelere neden oldu. TUSAŞ Dergi’de yer alan habere göre ilk motorlar geçtiğimiz ocak ayında Ankara’ya geldi.

Bu motorların farklı bir türevi halen Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki Mi-17 helikopterlerinde de kullanılıyor.

İlk çalıştırma

Tasarımın tamamlanmasının ardından motor montajına geçilerek 23 Nisan’da ilk çalıştırma yapıldı.

Toplam 15 saatlik yer çalıştırılması

Test planına göre toplam 15 saatlik yer testi yapılacak. Sonuçların olumlu olması halinde taksi testlerine başlayacak. Sonrasında en kısa süre içinde ilk uçuş gerçekleştirilecek.

Bu konuda 1 Mayıs’ta TUSAŞ’ta yapılacak Milli Muharip Uçak (MMU) töreni hedefleniyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu