Türk Savunma Sanayi

Kotil: MMU’nun ilk uçuşu 2024, teslimatı 2028’de

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak’ın (MMU) ilk uçuşunun 29 Ekim 2024’te, teslimatın ise 2028 yılında gerçekleştirileceğini açıkladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri’ne katıldı. Kotil, Milli Muharip Uçak Projesi (MMU) ile ilgili önemi açıklamalarda bulundu ve projedeki son duruma değindi.

SavunmaSanayiST’de yer alan haberde; Milli Muharip Uçak’ın ilk uçuşunun 29 Ekim 2024’te gerçekleştirileceğini açıklayan Kotil, “Teslimatını 2028’de yapacağız. 2028’den sonra ayda iki tane Milli Muharip Uçak üreteceğiz, yılda 24 tane yapıyor. İhtiyaç olursa bu katlanarak artabilir.  Milli Muharip Uçağın iniş takımları geldi, bu ayın 20’si itibariyle iniş takımları üzerine olacak ve motorları takılacak.” ifadelerinde bulundu.

Türk savunma sanayinin en büyük projesi olan Milli Muharip Uçak’ın ilk prototipi, geçtiğimiz günlerde nihai montaj hattına alınmıştı. Uçak, Mart 2023’te hangardan çıkış yapacak.

MMU’nun ilk prototibinden notlar

TUSAŞ tarafından 3 adet MMU Blok 0 ve 1 adet de MMU Blok I prototipinin üretileceği biliniyor. TUSAŞ tarafından tedariki planlanan 10 adet F110 motorunun 8 adedinin bu prototiplerde (uçak başı iki motor) kullanılacağı, geri kalan 2 adet motorun ise yedek amaçlı tedarik edileceği biliniyor.

2026 sonuna kadar 3 adet MMU Blok 0 prototipinin üretiminin tamamlanması planlıyor. 2029 yılından itibaren ise MMU Blok I konfigürasyonun üretim faaliyetlerinin başlaması ve 10 adet MMU Blok I A/C’nin, Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor.

Nihai Hedef: 5. Nesil Konfigürasyon

İlk etapta 4.5 nesil olarak nitelendirilecek Milli Muharip Uçak’ın, nihai aşamada 5. nesil statüsüne ulaşması hedefleniyor. Halihazırda ABD üretimi F-22 ve F-35 savaş uçakları, 5. nesil savaş uçakları olarak biliniyor. Rus yapımı Su-57 ve Çin yapımı J-20 platformları ise 5. nesil statüsüne ulaşmayı hedefleyen 4.5 nesil savaş uçakları olarak nitelendiriliyor.

Milli Muharip Uçak’ın, 2030’lu yıllardan itibaren Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16 Fighting Falcon savaş uçaklarının yerini alması planlanıyor. Herhangi bir ara uçak alımı gerçekleşmez ve Milli Muharip Uçak program takvimi kurgulandığı gibi devam ederse 2030’lu yıllarda Türk Hava Kuvvetleri envanterinde, muharip savaş uçağı olarak sadece F-16’lar ve Milli Muharip Uçak’lar bulunacak.

Her şeyin yolunda gitmesi durumunda Türk Hava Kuvvetleri, 2030’lu yılların ilk yarısında MMU için IOC/FOC ilan edecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu