Hava Kuvvetleri

Katar ilk Eurofighter uçaklarını teslim aldı

Katar Hava Kuvvetleri, bugün İngiltere’de düzenlenen törenle ilk Eurofighter Typhoon savaş uçağını teslim aldı. Tören, BAE Systems’in Birleşik Krallık’ın Warton kentindeki tesisinde, Katar Başbakan Yardımcısı ve Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Khalid bin Muhammed El Attiyah’ın katılımı ile gerçekleştirildi. 

Bir süredir Katar Hava Kuvvetleri pilotları eğitimlerini İngiltere’de alıyordu. Uçakların Katar’da göreve başlamasıyla birlikte ilk kullanılacağı organizasyon FIFA Dünya Kupası olacak.

Teslimatla ilgili konuşan Katar Başbakan Yardımcısı ve Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Khalid bin Muhammed El Attiyah, “Bugünkü Typhoon teslimatı, ilgili hava kuvvetlerimiz arasında eğitim ve uzmanlık paylaşımını görecek ve her iki ulusumuzun da savunma kabiliyetinin ön saflarında kalmasını sağlayacak olan ortak Birleşik Krallık-Katar işbirliğimiz için bir başka heyecan verici kilometre taşıdır. Bu ortak proje, İngiltere’nin Orta Doğu ortaklıklarına ne kadar değer verdiğini vurgulamaktadır” dedi. 

2017’de imzalanmıştı

İngiltere ve Katar arasında 2017’de imzalanan anlaşma ile Eurofighter ve Hawk eğitim uçağı alımı konusunda bir anlaşma yapılmıştı. Bu yıl teslim alınacak iki uçak ile Katar Hava Kuvvetleri toplam 24 adet Eurofighter teslim almış olacak. Çift motorlu uçak özellikle hava-hava görevlerinde Katar’ın gücüne cidde katkıda bulunacak.

Eurofighter, Rafael ve F-15QA

Katar, 2017’de Suudi Arabistan’ın izolasyonu sonrasında İngiltere ile 24 adet Eurofighter, Fransa ile  36 adet Rafale ve ABD ile 36 adet F-15QA alımı için anlaşma imzalamıştı. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu