Tolga ÖzbekUçuş Emniyeti

THY pilotlarının sert inişle imtihanı

THY’nin Airbus A320 filosunda bu yılın Hannover’de 13 Mart’ta meydana gelen ilk sert inişi tip müdürlüğünü harekete geçti. A320 filosundaki pilotlar ek simülatör eğitimine alınıyor. THY, az uçuş nedeniyle pilotların eğitim standartlarını yüksekte tutabilmek için yeni eğitim programı hazırlıyor.

Son bir yıldır dünya havacılığı salgın ile boğuşuyor. Şirketler çok zor günler geçirirken uçuş ekipleri ise az veya hiç uçamamak nedeniyle sıkıntılı. Pistten çıkma, sert iniş gibi olaylardaki artış ise uçuş emniyeti açısından dikkat çekici.

Bu konuda şirketler uçuşların artmasına kadar arayı yer eğitimi veya simülatör uçuşları ile kapamak istiyorlar. Bir çok şirket ise ek simülatör maliyeti nedeniyle bunu yapamamanın sancısını çekiyor.

Kendi simülatörleri olan şirketler ise biraz daha şanslı.

SERT İNİŞ NEDİR

Bazen yolcu olarak koltuğunuzda otururken pilotunuz uçağı öyle bir indirir ki adeta anlamazsanız. Bazen de inişler sert, hatta oldukça sert olur. ‘Sert iniş’ konusunda kararı tabi ki yolculardan çok uçağın sistemleri verir.

Normalde yolcu uçakları, saniyede 2 veya 3 feet alçalma oranı ile piste teker koyar. Bu oran saniyede 7-8 feet’e çıktığında ve G oranı 2.1G’ye çıktığında ‘sert iniş’ meydana gelir. Kuşkusuz bu durum uçak tipine ve diğer şartlara göre de değişebilir.

Hava şartları, pist yüzeyinin ıslaklığı veya kar durumu inişin sertliği konusunda faktör olduğuna dikkat çekmekte fayda var…

Sert iniş sonrasında uçakta, iniş takımlarında yapısal hasar meydana gelebilir. Bu nedenle uçağın kontrol edilmesi hasar varsa bakıma alınması gerekir. Eğer uçakta hasar yoksa tekrar uçuşa başlayabilir.

THY A320 FİLOSUNDAKİ İKİ OLAY

13 MART 2021 HANNOVER: Türk Hava Yollarının TC-LSB tescilli Airbus A321neo tipi yolcu uçağı Almanya’nın Hannover kentindeki havalimanına ‘sert iniş’ gerçekleştirdi. Hamlesi saatte 45 knota ulaşan rüzgar nedeniyle sert oturuşla G Limitlerini geçen uçak dönüş seferini yapamadı.

İstanbul’dan gönderilen boş uçak yolcuları alırken THY Teknik ekibi inceleme başlattı. A321neo’nun kanat ve iniş takımlarında hasar meydana gelmişti. TC-LSB’nin Hamburg’taki bakım merkezine götürülmesi 17 Mart’ta planlandı. Ancak hasar nedeniyle A321neo’nun uçuşuna izin çıkmadı. 

6 OCAK 2020 İSTANBUL: Türk Hava Yolları’nın Varşova’ya gitmek üzere İstanbul Havalimanı’ndan kalkan TK1265 sefer sayılı TC-JSK tescilli Airbus A321 tipi uçağı, iniş takımlarını toplayamamış, pilotlar uçuşu iptal ederek İstanbul Havalimanı’na kalkıştan 32 dakika sonra inmişti.

Yapılan ilk kontrolde uçağın gövdesinde burkulma tespit etti. Ancak THY Teknik yaptığı incelemede uçağın gece yarısı geldiğinde sert iniş yaptığını ve gövdede burkulmanın o zaman meydana geldiğini belirledi. Sonrasındaki uçuşta pilotlar harici kontrolü tam olarak yapmayarak A321’i teslim aldıkları, bu nedenle kalkışın arkasından iniş takımlarını toplayamadığı belirlendi. Uçak aylar süren bakımdan sonra tekrar sefere verilebildi. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu