Havayolları

TALPA ve THY 60 yaş üstü pilotları konuştu

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve İnsan Kaynakları’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Çay ile video konferans yapan Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA), 60 yaş üzerinde olan pilotlar ile OML-SIC kısıtlamasına sahip pilotların durumunu konuştu.

Video konferansın ardından TALPA üyelerine bir açıklama yaptı. 60 yaşın üstünde olanlar ile sağlık açısından kısıtlamalara sahip OML ve SIC kategorisindeki pilotlara elektronik posta ile bilgilendirmenin gitmesinin kırgınlık oluşturduğuna dikkat çeken TALPA, konunun İnsan Kaynakları tarafından yeniden ele alınacağına dikkat çekti. 

TALPA’DAN BİLGİLENDİRME

“Bir süredir gündemimizi meşgul eden ve değişik medya ortamlarında farklı yorumlar ile karışıklıklara sebebiyet vererek cevap bulunmaya çalışılan sorulan ve süreçle ilgili önerilerimizi yoğun tempoları içerisinde kendilerine iletme imkanı bulunmuştur.

Toplantı ana başlıklar olarak;

• 60 yaşın üstünde ve OML ve SIC kısıtlaması olan meslektaşlarımızın ücretsiz izin konusu.
• Devam eden uçuş operasyonlarında uçuş personelimizi korumaya yönelik alınması gereken tedbirler,
• Bu süreçte şirket tarafından alınan tedbirler, operasyonel ve özlük hakları ile ilgili çalışanların daha etkin, şeffaf ve zamanlı bilgilendirilmesi konusundaki aksaklıklar,
• Emeklilik haklarını kazanmış meslektaşlanmızın bu haklannı elde edebilmeleri için destek konusu. • Akademi borcu olan meslektaşlarımızın borçları ile alınabilecek tedbirler

konularında yaklaşık iki saat süreli görüş alış verişi şeklinde gerçekleştirilmiştir.

Görüşmede;

60 yaşın üstünde olanlarla. OML ve SIC kısıtlaması olan meslektaşlanmızın, yakın zamana kadar benzer risklerin olduğu uçuşları herhangi bir kısıtlama olmaksızın icra ederlerken şahıslarına gelen sosyal ve özlük haklarından da yararlanamayacaklarını bildiren bir mail ile ücretsiz izine çıkarıldıklarının tebliğ edilmiş olmasının yarattığı kırgınlık ve üzüntü dile getirilmiştir. Bu sebeple durumlarının tekrar değerlendirilmesi istenmiş, bu durumdan doğacak bir yük var ise bunun da tüm meslektaşlarımız tarafından bu zor günler atlatılana kadar birlikte üstlenilmeye hazır olunduğu belirtilmiştir.

Konuyla ilgili olarak Insan Kaynakları tarafından durumlarının tek tek tekrar değerlendirileceği bir çalışmanın yapılarak statüleri ile ilgili yeni bir karar verilebileceği ifade edilmiştir.

Yine bu meslektaşlarımızla ilgili söz konusu tebliğin arkasından gelen özel sağlık sigortalarının ödenmeyeceği bilgisinin özellikle yarattığı karışıklığın, sonradan yapılan bir duyuru ile açıklığa kavuştuğu ifade edilerek bu tür durumlarda şirket yönetimi tarafından zamanında ve doğru bilgilendirmelerin yapılmasının çok önemli olduğu vurgulanmıştır.

Devam eden uçuş operasyonlan esnasında ve sonrasında meslektaşlanmızın enfekte olma riskinden olabildiğince korunması maksadıyla alınması gereken tedbirlerle ilgili önerilere değinilmiş ve bu maksatla:

• Uçuşlara giderken ve dönüşte test imkanlarının değerlendirilmesi,
• Mümkün oranda uçuşlann aynı ekiplerle planlanması,
• Her uçuş sonrası en az 7 gün karantinada kalacakları bir ara verilerek enfekte olma olasılığının takip edilmesi, bu maksatla evlerinde karantina imkanı yaratamayacak meslektaşlanmızın kalabileceği yer imkanı saklanması,
• uçuş aralarında kokpitin etkin bir şekilde dezenfektasyonunun sağlanması konuları ilk akla gelen öneriler olarak aktarılmıştır.

Test imkanları konusunda özellikle doğruluk derecelerinin yapıldığı döneme bağlı olarak her zaman doğru bir sonuç ortaya koymadığından hareketle, test yapılmasının yanlış bir takım davranışlara sebep olarak daha olumsuz sonuçlar doğuracağı düşüncesiyle benimsenmediği öğrenilmiştir. Ancak bunun yerine uçuşlardan önce uçuş ekipleri için ateş ölçme, akciğer kontrolü de dahil kapsamlı bir muayenenin Istanbul Havalimanı’nda uygulamasına geçildiği, Atatürk Havalimanı için de uygun yerlerin hazırlandığı ve aynı uygulamaya orada da başlanacağı tarafımıza iletilmiştir. Uçuşların mümkün olduğu kadarıyla aynı ekiplerle planlanması, uçuşlar arasında en az 7 gün ara verilmesi konuları üzerinde çalışılacağı, uygulanabilirliği olduğu sürece hayata geçirileceği bilgisi alınmıştır. Uçuş sonrasında evde kendisini karantinaya alma imkanı olmayan veya kendisini ailesinden tecrit etmek amacıyla otellere müracaat eden meslektaşlarımızın enfeksiyon yayma riskinden dolayı otellere kabul edilmediği, bu konuya şirket olarak bir çözüm bulunması talebimiz iletilmiş, bu durumdaki meslektaşlanmaın kalabilecelderi yer konusunda öncelikle anlaşmalı otellerle hemen bir çalışma ve anlaşma yapılarak duyurulacağı tarafımıza bildirilmiştir.

Emeklilik haklarını kazanmış meslektaşlarımızın bu haklarını elde edebilmeleri için destek konusunda, konunun uygulama imkanlarının araştırılarak değerlendirileceği ifade edilmiştir.
Akademi eğitimi dolayısıyla şirkete eğitim borcu devam eden meslektaşlarımızın her ne kadar borçları şimdilik askıya alınmış olsa da, döviz kurlarının hareketli ve öngörülemez olduğu bu dönemde kur artışından etkilenmemeleri için bir yapılandırmanın gerekliliği konusu üzerine, öneri olumlu karşılanmış ve en kısa zamanda Insan Kaynakları, Finans Müdürlüğü, TALPA Finans Danışmanı ve TALPA Yönetimi olarak bir toplantı yaparak iki çalıştayda ortaya çıkarılmış model üzerinden projenin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır.

Bu noktada vurguladığımız önemli noktalar şöyledir:

• Projeye katılım gönüllülük esasına göre olacaktır,
• Türk Hava Yolları bu projeyi uygulanabilir kılacak oranda bir indirim sağlayacaktır,
• Projeye katılan meslektaşlarımızın şirketle bağlarının devam etmesini esasa bağlayan ek bir protokol yapılacaktır”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu