HobiNecdet Gürsoy

Amatör pilot adayı genç modelci iki uçakla Model Uçak Festivali’nde

Sivrihisar Havacılık Merkezi Necati Artan Tesislerinde gerçekleştirilen Model Uçak ve Helikopter Festivali (Model AC Challenge Fest) model uçak meraklılarını bir araya getirdi. Ankara Model Uçak Kulübü (AMUK) üyesi Ali Rıza Arslan, iki uçakla katıldığı festivalde performansıyla göz doldurdu.

Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü tarafından gerçekleştirilen Festivale pervaneli “Edge 540T” ve jet motorlu turbofan “F-16” model uçaklarıyla katılan ve muhteşem uçuşlar gerçekleştiren 22 yaşındaki genç modelci Ali Rıza Arslan, babası Fuat Arslan’ın önemli desteği sayesinde bu günlere ulaştığını belirtti.

Uçuşlarında çeşitli akrobasi hareketleri gerçekleştiren, özellikle F-16’yı uçururken gerçek bir F-16 ile hangi hareketler uygulanıyor ve hangi dönüşler yapılıyorsa o şekilde uçtuğunu dile getiren Ali Rıza Arslan, ölçekli (scale) model F-16’sının ilk uçuşunu (maiden flight) 8-9 ay önce Ankara Polatlı’daki Orhan Ünsal Hava Parkı’nda yaptığını söyledi.

Aynı hava parkında Cessna 152 tipi eğitim uçağıyla amatör pilot eğitimi aldığını söyleyen Arslan, “Şu ana kadar 9 saat uçuş eğitimi aldım, 45 saatlik eğitimi tamamlayıp Amatör Pilot Lisansı (PPL) almayı amaçlıyorum.” dedi.

“Ülkemizde akrobasi pilotu yetiştiren uçuş okulu yok”

Türkiye’nin ilk kadın akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener’le sohbet etme imkânı da bulan Arslan, “Bir pilot adayı olarak bana ne gibi bir yol önerirsiniz, ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?” diye sorduğumda şöyle yanıtladı:

Bana, ‘Akrobasi pilotu mu yoksa havayolu pilotu mu olmak istiyorsun? Türkiye’de havayolu eğitimi veren uçuş okulları var ancak akrobasi eğitimi veren bir uçuş okulu yok. Havayolu pilotu olmak istiyorsan da küçük uçaklarla bol bol uçarak saat doldurmalısın.’ diye tavsiyede bulundu” dedi.

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Eskişehir’den modelcilerin katıldığı Model Uçak ve Helikopter Festivali, Semin Öztürk Şener’in Air ACT Akrobasi Gösterisinin de yer alacağı 23 Temmuz’daki etkinliklerle devam edecek.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu