Deniz Kuvvetleri

Denizlerin ‘Karakulak’ı TCG Ufuk… Sinyal istihbaratı nedir?

Türk Deniz Kuvvetleri’nin en önemli gemilerinden biri olan TCG Ufuk envantere girdi. Geminin amblemi karakulak. Bu hayvan, coğrafyamızın çok ilginç bir türü. Toroslarda yaşıyor. Kulakları 20 farklı kas grubu tarafından kontrol ediliyor. Çok uzaktaki sesleri duyabiliyor. 

Her ne kadar görevi Test ve Eğitim olarak adlandırılsa da, TCG Ufuk, sahip olduğu özel sistemler ile deniz üzerinden sinyal ve elektronik dinleme yapabilecek. İşte bu yüzden gemiye karakulak deniliyor…

Tolga Özbek TCG Ufuk’u anlatıyor:

 

TCG Ufuk için çalışmalar 2016’da imzalanan kontrat ile başladı. 2017’de üretime geçildi. İki yıllık imalat süreci İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde gerçekleştirildi. 9 Şubat 2019 tarihinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı tören ile denize indirildi. İki yıl süren testlerin ardından resmi olarak kabulu yapıldı.

Proje, Türkiye’nin en büyük savunma sanayi mühendislik şirketi STM’nin koordinasyonunda gerçekleştirildi. Gemi, MİLGEM Ada Sınıfı Korvet tekne formu kullanılarak dizayn edildi. TCG Ufuk, ağır iklim ve deniz şartlarında uluslararası sularda seyir yapabilecek özellikte.

Toplam 110 personeli olan gemi, 60 gün kesintisiz seyir yapabilmekte. Geminin tam boyu 99,5 metre. 14,4 metre azami genişliğe, 2 bin 250 ton deplasmana sahip. Gemide 10 tonluk bir helikopter için gerekli platformu da yer alıyor.

STM ana yüklenici

STM’nin verdiği bilgiye göre, gemide 194 yerli firmanın katkı verdi. Yerlilik oranı yüzde 70’e ulaştı. ASELSAN: Gemide yer alan Görev Sistemlerinin tasarım, üretim ve entegrasyonu yani Radar, Muhabere, Gemi Seyir Sistemlerini geliştirdi. 

Havelsan, artık Türk Deniz Kuvvetleri’nin bir standartı haline gelen ADVENT Savaş Yönetim Sistemi’ni TCG Ufuk’a verdi. Advent, Ağ destekli veri entegre sisteminin kısaltması. Tek gemi yerine kuvvet odaklı, ağ destekli harekât yaklaşımının gerektirdiği ihtiyaçlara cevap veren yeni nesil bir komuta ve kontrol sistemi.

ADVENT, sahip olduğu Karar Destek sistemleri ile kullanıcının süratli ve doğru karar vermesini kolaylaştıran, yeni silah ve sensörlerin kullanımında esnek bir yapıyı hedefleyen bir mimariye sahip. Çoklu görev profillerine ve çeşitli platform tiplerine uyan modüler bir yapıda geliştirilmiş olup bu hali ile platformdan bağımsız bir sistem olarak geliştirilmiştir. Ölçeklendirilebilen açık mimari yapısıyla, hedeflenen su üstü, sualtı ve hava platformları ile kara tesislerine uygun bir şekilde özelleştirilebilmektedir.

HAVELSAN’ın ADVENT’i kullanılıyor

ADVENT SYS; Türk Deniz Kuvvetleri’nin yüzer, dalar, uçar ve karada konuşlu platformlarına daha etkin, teknolojik gelişmelere açık, ölçeklenebilir, güvenli ve ağ destekli yeteneğine sahip. Sistem ilk olarak 2019 yılı sonunda, ADA Sınıfı Korvetlerin 4. gemisi olan TCG KINALIADA Deniz Kabul Testlerinin başarı ile tamamlamıştı. 

Kendini kanıtlayan ADVENT SYS Türk Deniz Kuvvetleri’nin vazgeçilmez Komuta ve Kontrol Sistemi haline geldi. Bu sistem, Pakistan, Ukrayna ve Endonezya’ya da ihraç edildi…

Sinyal istihbaratı

Düşmanınızı her zaman gözlemek zorundasınız. Bu bir dürbünle de olabilir. Örneğin İnsansız Hava Aracı ile yüksek irtifadan kameralarla takip edebilirsiniz. Veya uzaydaki keşif uyduları ile de bunu yapabilirsiniz. Denizden ise TCG Ufuk’u kullanabilirsiniz. Geminin ana görevi sinyal istihbaratı. Yani SİGİNT. 

Örneğin TCG Ufuk’u Ege Denizi’nde göreve çıkardınız. Taşıdığı sistemler, Yunanistan’ın elektronik haberleşmesinden radar sinyallerine kadar sinyal taşıyan her şeyi görebilme yeteceğine sahip. Takibin yanı sıra toplanan bilgi gemi üzerinde işleniyor. Veya bu bilgi karargaha gönderilebiliyor. Yani karakulakı dünyanın farklı taraflarına gönderip sinyal toplayabiliyorsunuz. Bu ister Doğu Akdeniz’de, ister Libya açıklarında veya Suriye, İsrail açıklarında bunu gerçekleştirebilir.

Son yıllarda Sigint olarak adlandıralan bu görevler sadece Türk Silahlı Kuvvetleri değil Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından da yoğun olarak kullanılıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilen ANKA’nın I modeli, MİT tarafından kullanılıyor. MİT’in envanterine TB2 gibi Taktik Sınıfta İHA’lar var. MİT özellikle terör örgütüne dönük sınırötesi operasyonlarında İHA sistemlerini kullanıyor. Alınan bir istihbarat, takip edilen bir sinyalle nokta atışı gerçekleştiriliyor. İşte bu açıdan TCG Ufuk, MİT’e de dış istihbarat amaçlı bilgi aktaracak. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu