Savunma

Biden’e mektup: Türkiye’ye F-16 satmayın

ABD’li 35 Kongre Üyesi, Türkiye’nin F-16 Blok 70 tedarikine karşı ABD Başkanı Biden’a bir mektup yolladı. Mektup, Türkiye’ye F-16 satılmamasını içeriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 30 Haziran’daki NATO Zirvesi’nin ardından Türkiye’ye F-16 Blok 70 savaş uçağı satışı için elinden geleni yapacağını açıklamıştı. Biden’ın bu açıklamasının ardından bazı Kongre üyeleri, Türkiye karşıtı açıklamalar yapmaya başladı.

5 Kongre Üyesinin öncülüğünde hazırlanan ve ciddi oranda Türkiye karşıtı bir dilin hakim olduğu söz konusu mektupta özetle şu ifadelere yer verildi:

“Sayın Başkan Biden, 30 Haziran’da İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) zirvesinde, Türkiye’ye F-16 Blok 70’lerin potansiyel satışı ve modernizasyon hakkında yapılan yorumlardan derin endişe duyuyoruz. Bu satışın reddedilmesini şiddetle istedik çünkü bu, Türkiye’nin yurtiçinde ve yurtdışında işlemeye devam ettiği geniş insan hakları ihlallerini görmezden geldiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ödüllendirecek.

ABD’de ‘F-16’ konusunda kafalar karışık

Erdoğan’ın, NATO ittifakının ortak çıkarlarına aykırı taktikler kullanması sürpriz olmamalı. Rejimi, yıllardır Doğu Akdeniz, Orta Doğu, Güney Kafkasya ve Kuzey Afrika’yı istikrarsızlaştırmak için askeri gücünü defalarca kullandı. Türk ve Türk destekli kuvvetler, bu saldırılar sırasında, Irak, Suriye ve Dağlık Karabağ’daki hastaneler ve okullar gibi sivil hedefleri kasten bombalamak da dahil olmak üzere, savaş suçları işlemek için Amerikan yapımı silah ve bileşenleri kullandı. Ayrıca, Yunanistan ve Kıbrıs gibi NATO müttefiklerinin ve ortaklarının egemen topraklarını ihlal etmek için defalarca kullanıldılar. Bunlar, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’ya bağlı bir müttefikin eylemleri değildir.

Amerikan gelişmiş savaş uçaklarının Türkiye’ye satışı, Erdoğan’ı birdenbire iyi bir müttefik olmaya teşvik etmeyecek. Daha büyük olasılıkla, bu silahlar bölgede daha fazla ölüm ve yıkıma yol açacaktır. Türkiye, ABD silahları ve askeri operasyonları hakkında önemli taktik bilgileri potansiyel olarak Rusya’ya ifşa eden S-400 füze savunma sistemlerini kullanmaya devam ediyor.

Yönetiminiz, Türkiye’ye yeni F-16’ların ve modernizasyon kitlerinin satışına çalışırken, Kongre Üyeleri olarak bunun ilerlemesini önlemek için bize verilen her türlü önlemi alacağımızı lütfen bilin. Bu endişelere gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz ve zamanında yanıtınızı bekliyoruz.”

Kaynak: SavunmaSanayiST

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu