HaberlerİHA

İHA’lar deprem bölgesinde nasıl görev yaptı?

Depremde hem hasarın belirlenmesi hem de arama kurtarma çalışmaların koordinasyonunda İnsansız Hava Araçları (İHA) sistemlerinin büyük önemi vardı. Turkcell tarafından geliştirilen baz istasyonunu ‘uçuran’ AKSUNGUR, Hatay’da iletişimi sağladı. AKINCI ise en zorlu şartlarda özellikle depremin birinci gününde uçarak görüntü alınmasına katkı sağladı.

İHA’lar bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, güvenlik güçlerimizin önemli silahlarından biri. Deprem sırasında İHA’lar çok önemli görevler yüklenerek hayat kurtaran çok önemli görev uçuşları gerçekleştirdi.

Bunlardan biri de TUSAŞ tarafından geliştirilen AKSUNGUR İHA sistemi oldu. Türkiye’nin ilk çift motorlu İHA sistemi olan AKSUNGUR, Turkcell uçan baz istasyonu haline geldi. 8 kilometre çapında, 50 kilometre kare alanda cep telefonu ile konuşmayı mümkün hale getirdi.

Tolga Özbek gelişmeleri anlattı

 

AKINCI ilk gün uçtu

Baykar tarafından geliştirilen AKINCI ise ilk gün buzlanma şartlarında uçuş yaptı. Batman ve Şanlıurfa’dan havalanan AKINCI’lar, bölgeden ilk görüntüleri aldı. Düşük görüş şartları, buzlanma ortamı nedeniyle helikopter uçuşları tam olarak ilk gün yapılamadı.

Hava şartlarının toparlanmasının ardından helikopter ve uçak helikopteri uçuşları gerçekleştirmeye başladı.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu