Türk Savunma Sanayi

TEI, T70 helikopterinin 50’inci T700-TEI-701D motorunu teslim etti

Türkiye’nin genel maksat helikopteri ihtiyacının yerli imkânlar kullanılarak karşılanması amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığınca başlatılan Genel Maksat Helikopter Programı (GMHP) kapsamında TEI tarafından üretilen 50. T700-TEI-701D motorunun TUSAŞ tarafından yapılan kabul testleri de başarıyla tamamlandı.

50. motorun teslimi anısına TEI Eskişehir tesislerinde düzenlenen etkinliğe Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, Yönetim Kurulu Üyeleri, TEI Yöneticileri ve TEI çalışanları katıldı.

Etkinlikte konuşan Akşit, Türkiye’nin ilk yerli üretim helikopter motoru olan T700-TEI-701D motorundan şu ana kadar 63 adet ürettiklerini, üretilen motorlardan testleri tamamlananları teslim etmeye devam ettiklerini söyledi. Testleri tamamlanan 50’nci helikopter motorunu teslim ediyor olmaktan dolayı büyük sevinç duyduklarını belirten Akşit, TEI’nin ürettiği T700-TEI-701D motorlarının, T700 motor ailesi içinde önemli bir yeri olduğunu paylaşarak; “Halen ülkemizin envanterinde de kullanılan bir önceki versiyondan 60 beygir daha fazla güç elde ediyoruz.” dedi. 

Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Özel Kuvvetler ve Jandarma Genel Komutanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğünün kullanacağı genel maksat helikopterlerinin sağlanacağı proje kapsamında TEI, General Electric lisansı altında toplam 236 adet T700-TEI-701D Turboşaft Motorunu Eskişehir tesislerinde üretecek.

T700-TEI-701D Turboşaft Motoru

GE’nin T700 motor ailesinin en son üyesi olan T700-TEI-701D Turboşaft Motoru, 207 kg ağırlığı ile azami 2000 şaft beygir güç üretmekte ve çöl tozu dâhil en zorlu çevresel şartlar altında güvenle çalışabilmektedir. T700-TEI-701D isim plakalı turboşaft motoru, Türkiye’de üretilen ilk helikopter motorudur.

T700-TEI-701D motorlarının güç vereceği T70 – Genel Maksat Helikopteri ile Türkiye’nin kargo, arama-kurtarma, yangınla mücadele, hava ambulansı, kıyı güvenliği görevleri için gerekli genel maksat helikopter ihtiyacını karşılayacak; Türk endüstrisi, askeri ve sivil alanlarda yurtiçi ihtiyaçların karşılanmasında önemli rol alacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu