FinansHaberler

Rusya’da rehin kalan A320 için dava açıldı

Zephyrus Aviation Capital finansal kiralama şirketi, Rusya’da rehin kalan kiralık Airbus A320 tipi yolcu uçağı için sigorta şirketlerine toplam 28 milyon 700 bin dolarlık tazminat davası açıyor.

30 Kasım 2022’de Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi’ne sunulan yasal belgelere göre ABD merkezli Zephyrus Aviation Capital, Rus taşıyıcı Yamal Havayolları’na kiralanan MSN 2419 imalat numaralı A320’nin sigorta bedelinin yüzde 95’ini temsil eden bir tazminat davası açtı.

Rusya merkezli Yamal Havayolları’na MSN 2419 imalat numaralı 2005 model uçak ilk olarak 2012’de kiralanmıştı. Bu anlaşmayı Avolon şirketi yapmıştı. Uçak, 2019’da kira kontratı devam ettirilerek Zephyrus’a satıldı. Şirket de en son 1 Mayıs 2021-30 Nisan 2022 tarihleri arasında kiralama kontratını Yamal ile imzaladı. Toplam 30,2 milyon dolara üm risklere ve savaş ve müttefik risklere karşı sigortalandı.

Rusya’da mahsur kaldı

Ancak çıkan Ukrayna Savaşı sonrasında Zephyrus, 4 Mart 2022’de Yamal’daki kira sözleşmesinin temerrüde düştüğüne dair ilk bildirimi gönderdi ve uçağın iade edilmesini istedi. Şirket ise ambargo nedeniyle uçağın Rusya’da mahsur kaldığı cevabını verdi.

Yamal’ın 25 Mart 2022 tarihli mektubunda, en son Rus mevzuatına göre “Yabancı finans şirketlerinden kiralanan uçağın hukuka aykırı davranış mahkumiyeti olmaksızın nasıl düzgün bir şekilde iade edilebileceğinin belirsiz olduğunu” bilgisini paylaştı. 

Mahkeme örnek karar alabilir

Bunun üzerine Zephyrus, uçağı kurtarmak için konuşu yargıya taşıdı. İngiliz mahkemelerinin nasıl bir karar alacağı ise merakla bekleniyor. Bu dava sonucunda çıkacak karara göre örnek kararın oluşturması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu