Genel HavacılıkŞeref SezginYazarlar

Sivil süpersonik uçağı Bill “Doc” Shoemake uçuracak

Süpersonik yani ses hızının üzerine çıkacak “Boom” için geri sayım başladı. Süpersonik etkilerin ölçüleceğini test uçağını deneyimli test pilotu Bill “Doc” Shoemake uçuracak.

Testler için geçtiğimiz günlerde Federal Havacılık İdaresi FAA onay vermişti.

Bill “Doc” Shoemake, uzun yıllar ABD Donanması’nda F/A-18’lerde uçtu. Test pilotu olarak görev yaptı. Boom Projesinde başlangıçtan bu yana yer alıyor.

Toplam 5 bin uçuş saatin üzerinde tecrübeye sahip Shoemake, 50’den fazla uçak tipinde görev yaptı.

Onay çıktı

Boom’un baş test pilotu Bill “Doc” Shoemaker, Boom Supersonic’in XB-1 jeti ilk uçuş test için gün sayıyor. FAA tüm izinleri Mojave Çölü üzerinde yapılmasını onayladı.

İlk kez Mach 3 ve üzeri test edilecek. Mach 3, yaklaşık 3 bin 679 km/saat.

En son bu çöl üzerindeki rekor hız 1964’te Mach 3+ SR-71 Blackbird keşif uçağı tarafından uçurulmuştu.

Test uçağı

Testlerde konsept uçak, ses hızının 1.7 katına çıkacak. Boom tarafından ilk kez 2020’de tanıtılan XB-1, üç adet General Electric imalatı üç adet J85 turbojet motora sahip. Bu motorlar F-5 savaş uçakları tarafından kullanılıyor. Üç motorun toplam itiş gücü ise 12 bin 300 libre olacak.

Karbon kompozit ve titanyum gövdeye sahip XB-1 özellikle seyir sırasında oluşacak sonik patlamaların ölçülmesi için önemli bir göreve sahip olacak.

Özel motor

Boom’da, Symphony olarak adlandırılan motor kullanılacak. Toplam 4 adet motor art yakıcı yani after burner olmadan uçağı ses hızının üzerine çıkartabilecek. Bu motorlar, 35 bin libre itiş gücü sağlayacak. 

Aynı zamanda motorlar tamamen sürdürülebilir havacılık yakıtıyla çalışabilecek. Boom, yaklaşık 7 bin 870 kilometre menzili ile 65 ila 80 yolcu taşıyabilecek. Hedef 2029’da FAA için sertifika sürecinin tamamlanması.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu