Türk Savunma Sanayi

Prof. Dr. Haluk Görgün T129 ATAK ile Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl uçuşunu yaptı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün, kokpitinde yer aldığı dünyanın en etkin taarruz helikopteri olan T129 ATAK Helikopteri, 4 adet GÖKBEY ile kol uçuşu yaparak tarihi bir uçuş gerçekleştirdi. 

Bu özel uçuş kapsamında milli olarak geliştirilen platformlar eş güdüm içerisinde hareket ederek, Türkiye’nin havadaki gücünü bir kez daha perçinledi.

Telsizden mesaj

T129 ATAK Helikopteri telsizinden, tüm savunma sanayii çalışanlarına seslenen Görgün, “Türkiye’nin Yeni Yüzyılını, büyük ve güçlü Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

T129 ATAK GÖKBEY’lere liderlik etti

Gerçekleşen kol uçuşu kapsamında değerlendirmede bulunan SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün açıklamasında şunları kaydetti:

“Türkiye’nin yerli imkanlarla geliştirilen ilk taarruz helikopteri ATAK’la uçmak kadar, ilk millî helikopter olan dört adet GÖKBEY’le uçmak, ülkemizin gücünü, bileğinin bükülemeyeceğini binlerce çalışanı ile savunma sanayiimizin uluslararası arenada kendini üst sıralara taşıdığını bir kez daha dünyaya gösterdi. TUSAŞ’ın ürettiği platformların ASELSAN’ın katkılarıyla uçması, ROKETSAN’ın mühimmatlarıyla vurması, bizim büyük bir aile olduğumuzu bir kez daha kanıtladı. Çıktığımız bu yolda inançla, emekle ve başarıyla adım atmaya; hep birlikte güçlü Türkiye’yi inşa etmeye devam edeceğiz.”

TUSAŞ tarafından tasarlanıp, üretilen ATAK helikopterlerinde ASELSAN tarafından geliştirilen Avionik Sistemler, Elektronik Harp Sistemleri, Haberleşme Sistemleri ve Sistem Yönetim Bilgisayarları ile vuruş gücü için ROKETSAN tarafından üretilen Cirit ve Umtas füzeleri yer alıyor. Aynı şekilde Türkiye’nin millî imkanlarla geliştirilen ilk helikopteri olan GÖKBEY’in de Avionik Sistemleri, Haberleşme Sistemleri ve Sistem Yönetim Bilgisayarları ASELSAN tarafından geliştirildi.

İhracat başarısı

Türk Kara Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edilen T129 ATAK helikopterleri ayrıca Filipinler ve Nijerya’ya da ihraç edildi. GÖKBEY için ilk kullanıcı, Jandarma Genel Komutanlığı olacak. Başta Malezya olmak üzere bir çok ülke GÖKBEY ile yakından ilgileniyor.

Halen GÖKBEY için TEI tarafından geliştirilmiş TS1400 serisi motorların ise test süreci sürüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu