Savunma

ABD’den Türkiye’ye tehdit gibi açıklama: CAATSA’yı uygularız

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yetkili bir isim, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın F-16 satışının gerçekleşmemesi halinde alternatiflere yönelebileceği açıklamasına ilişkin tehdit gibi açıklama yaptı. Yetkili, Rus yapımı savaş uçağı alınması halinde CAATSA’nın uygulanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, F-16 savaş uçaklarının ABD’den tedarikine izin verilmemesi durumunda Türkiye’nin alternatif uçak arayışı içerisine yönelebileceğine ilişkin değerlendirmelerinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklamalar geldi.

Atina merkezli Hellas Journal’e demeç veren ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Türkiye’nin, Rus yapımı savaş uçakları alması halinde “yeni CAATSA yaptırımlarına tabi tutulabileceğini” savundu.

ABD’li yetkili, Türkiye’nin “köklü ve değerli” bir NATO müttefiki olduğunu belirterek, “S-400 hava savunma sistemlerinin tedariki, tüm müttefiklerin Varşova’daki 2016 NATO Zirvesi’nde Rus teçhizatına bağımlılığı azaltma taahhütleriyle doğrudan çelişmektedir” ifadelerini kullandı.

Yetkili, “Türkiye’yi ve ABD’nin tüm ortaklarını ve müttefiklerini, Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan ek S-400 sistemleri de dahil olmak üzere gelecekte Rus silahlarını ve teçhizatlarını satın almaktan kaçınmaya çağırıyoruz” dedi.

Yetkili ayrıca, aksi taktirde CAATSA yaptırımlarının devreye gireceğine dikkat çekerek, “Bu tür tedarik işlemleri, ayrı ayrı ve halihazırda uygulananlara ek olarak CAATSA yaptırımlarına tabi olabilir” diye konuştu.

Erdoğan’dan F-16 Blok tedariki açıklaması: Alternatifler var

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satmaması halinde Türkiye’nin başka ülkelerden savaş uçağı tedarik edebileceğini açıklamıştı.

Erdoğan, “Temenni ediyorum ki bu ilişkide Amerika bizi farklı yollara sevk etmesin. Yani farklı yollardan kastım, dünyada savaş uçaklarını satan yer sadece Amerika değil. İngiltere satıyor, Fransa satıyor, Rusya satıyor, her yerden bunu temin mümkün. Bunun için de bize sinyal çakanlar var” demişti.

CAATSA YAPTIRIMLARI NEDİR?

ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA); İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya yaptırımlar uygulayan bir Birleşik Devletler federal yasasıdır. Tasarı, Meclis 419-3 oy oranı ile geçtikten sonra 27 Temmuz 2017’de Senato’da 98–2 oy oranı ile kabul edildi. 2 Ağustos 2017’de Başkan Donald Trump, yasanın “ciddi şekilde kusurlu” olduğuna inandığını belirterek imzaladı.

2017 yılında Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemleri alması sonrası ABD, CATSA’yı uygulama noktasında tehditlerde bulundu. Türk yetkililer, ABD’nin CAATSA’nın S-400 füze sistemlerini satın alması nedeniyle mevcut uluslararası protokolleri ve anlaşmaları gerekçe göstererek yaptırım tehdidini reddettiler. Türkiye ve Rusya arasında karşılıklı olarak imzalanan ve kabul edilen formlar ve Rusya ile S-400 teklifinin ABD’nin sunduğu Patriot Sisteminden daha iyi bir anlaşma olduğu dile getirildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu