İHA

TB3 teker kesti

Baykar tarafından tasarlanan ve TCG Anadolu güvertesinden uçacak TB3, testlerde önemli bir aşamayı geride bırakarak teker kesti. Yerden bir kaç metre havalanan TB3, ardından Çorlu Havalimanı’na tekrar iniş gerçekleştirdi.

Böylelikle TB3, ilk uzun uçuşa hazır oldu. Baykar tarafından yapılan açıklamada, “Baykar TB3  eker kesme testini başarıyla tamamladı” denildi.

Yer testlerini geçen hafta tamamlayan hava aracı için geri sayım başladı. Muhtemel 29 Ekim’de TB3’ün ilk uçuşunu yapması bekleniyor.

TCG Anadolu’dan uçacak

TB3, TCG Anadolu’dan kalkış yapıp görevini tamamladıktan sonra iniş özelliğine sahip farklı bir kategoride olacak. Baykar’ın hedefi, TB3’ü yıl sonuna kadar uçabilmek.

TB3’ten özellikle TCG Anadolu için alınacak geri dönüşlerin ardından benzer yazılım ve sistemler, jet motorlu İHA sistemi KIZILELMA’ya uygulanacak.

Motor TEI’den

TB3’te motor olarak TEI tarafından geliştirilen PD170 kullanılıyor. Bu motor aynı zamanda ANKA ve AKSUNGUR’a da güç veriyor. Toplam 170 beygir güç üreten motor, TCG Anadolu üzerinden uçacağı için deniz şartlarına uygun olarak TEI tarafından geliştirildi.

Bayraktar TB2 SİHA’ya göre daha yüksek faydalı yük kapasitesine sahip olacak Bayraktar TB3’ün kanatları, deniz platformlarının kapasitesinden tasarruf edilmesi amacıyla katlanabilir yapıda. Ayrıca güverteye sabitlenmesi için çeşitli noktalardan hava aracı gemiye bağlanabiliyor.

Selçuk Bayraktar: Türkiye, ABD ve İsrail arasında rekabet

Geçtiğimiz günlerde Bayraktar TB3’e değinen Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar: “Biz bu projeyi duyurduğumuzda bizden 1 sene kadar sonra Amerika Birleşik Devletleri’nden insansız hava araçları yapan bir firma ve ondan 1 sene sonra da İsrail’den devlet firması ‘Biz de bu anlamda çalışma yapıyoruz, ilk biz yapacağız’ diye dünyaya duyurdular.

Bayraktar TB3’ün Özellikleri

Kısa süre içerisinde Bayraktar TB2 üzerinden geliştirilen Bayraktar TB3; katlanabilir kanatlara, SATCOM faydalı yüküne, 1450 kilogram kalkış ağırlığına, 24 saat havada kalış süresine, 6 adet silah istasyonuna ve yüksek irtifada görev yapabilme yeteneğine sahip.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu