Yerli Savunma Sistemleri

ATAK-2’de Ukrayna motoru kullanılacak

HaberTürk’te Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtlayan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, ATAK-2 olarak adlandırılan Ağır Taarruz Helikopter Projesi’nde ilk etapta Ukrayna motorunun kullanılacağını açıkladı.

T129 ile başlayan süreçte neredeyse iki kat daha büyük bir helikopter tasarımına imza atacaklarını belirter Prof. Dr. Temel Kotil, “Bu helikopter için yerli motor yetişinceye kadar Ukrayna’dan motor temin edeceğiz. ATAK-2, 18 Mart 2023’te ilk helikopter uçuşunu gerçekleştirecek” diye konuştu.

Proje, 22 Şubat 2019’da imzalanan anlaşma ile başlamıştı. İlk test uçuşunun 5 yıl içinde yapılması planlanırken Genel Müdür Prof. Dr. Temel Kotil, tarihi yaklaşık bir yıl öne alması dikkat çekti.

Çift motorlu helikopterin Kara ve Deniz konfigürasyonlarında olacak şekilde iki tipinin geliştirilerek toplam 3 adet prototipin Teknik Veri Paketi ile birlikte SSB’ye teslim edilmesi planlanmaktadır. Projenin süresi 8.5 yıl (102 ay) olarak öngörülmekte.

UKRAYNA’DA HANGİ MOTORLAR VAR

Toplam kalkış ağırlığı 11 ton olarak planlanan ATAK-2 için muhtemel olarak TV3-117VMA-SBM1V Series 1 (2800 hp gücünde), veya aynı motorun Series 5 (3200 hp) tipi turboşaft motorlarından birinin kullanılacağı bekleniyor. Bu motorlar Mi-8/Mi-17 serisi helikopterlerde kullanılıyor.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu