Havacılık Tarihi

Ercan Havalimanı’nda Şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın adını yaşatmak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uçakla gittiğinizde sizi Ercan Havalimanı karşılar. Havalimanının adını Kıbrıs Barış Harekatı’nda İleri Hava Kontrolörü iken şehit olan Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’dan aldığını çok az kişi bilir… 

Geçtiğimiz günlerde Emekli Kaptan Pilot Ali Karaçoban bir yazı kaleme aldı. Fehmi Ercan’ın daha iyi tanıtılması için fikirler ortaya koydu. Şehit Binbaşı, harbiye için adayken Ali Karaçoban’ın uçuş öğretmenliğini yapmıştı… İşte Ali Karaçoban’ın yazdığı yazı…

1969 senesiydi. 

Hava Harp Okulu sınavları için Eskişehir’in İnönü nahiyesindeydim. 

Yaklaşık üç aydır süregelen askeri eğitim, paraşütle atlama ve uçuş eğitimi tamamlanmış sıra son nokta olan kontrol uçuşuna gelmişti. 

Benim için karar günüydü o gün. 

Başarılı olursam çok sevdiğim pilot olma hayalim gerçekleşecek, başarısız olursam köyüme dönüp dar bir kalıp içerisinde hayatta kalma mücadelesine kaldığım yerden devam edecektim. 

Kontrol uçuş öğretmenim Hava Pilot Yüzbaşı Fehmi Ercan’dı. 

Benden önce uçan arkadaşlara sordum, “Nasıldır?” diye. 

Çok iyi dediler. 

Uçuş bitikten sonra -beğenirse şayet- “Koş berbere!” diye işaret fişeğini sırtına hafif dokunuşla patlatırmış. 

Berbere koşmak

“Berbere koşmak”  kazanmış olmak ve asker tıraşı olmak anlamı taşıyordu. 

Başarılı değilsen de sevgi sözcükleriyle soslayarak teselli edermiş. 

Uçuş öğretmenim, muhterem Ali Başçavuş’un son nasihatleri  “Ufuk hattı ve çarpraz kontrol!” sözlerini içimden tekrar ederek bindim uçağa. 

Kontrol uçuş öğretmenim Fehmi Ercan, hangi uçuş hareketini istemişse hepsini yapabildim. 

Kendimce ben iyiydim. İyiydim ama hayatında ilk defa uçak görüp direk içine girip uçan biri olarak iyiyi kötüyü nasıl bilebilirdim? 

Tedirgin düşünceler içerisinde güzel bir iniş yapabilmek için son yaklaşmaya geldiğimde Hocam Fehmi Ercan, 

” Aferin Karaçoban, sen pilot olabilirsin ama tatlı su pilotu olmayacaksın tamam mı?” dedi. 

Sesim kesildi,  nefesim sıklaştı, kalbim güm güm atmaya başladı. 

” Berbere koşabilir miyim hocam?”dedim. 

Önce bir inelim ondan sonra koşarsın berbere, dedi. 

52 yıllık uçuş hayatımın en jilet inişini yaptım o gün. 

Ben berbere son sürat koşarken hocam Fehmi Ercan da bana gülüyordu. 

Kıbrıs Barış Harekatı

 

20 Temmuz 1974 

Kıbrıs’taki gerginlik had safhaya ulaşmış, kaçınılmaz olarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Kıbrıs Barış Harekatı başlatılmıştı. 

Harekat’ın ilk günü; 

Girne sahiline çıkan ilk Alay Komutanı İbrahim Karaoğlanoğlu, 

Hava Pilot Binbaşı Fehmi Ercan, yanlarında bulunan iki askerle birlikte Rumların açtığı roket atışı sonucu şehit olmuşlardı.

Savaş Pilotu Hocam Fehmi Ercan, kara savaşında şehit olmuştu. 

Görevi, cephenin en ön saflarından Türk uçaklarını düşman hedeflerine yönlendirmekti.

Sadece beş yıl önceki o tatlı anıdan sonra bu olay herkesi olduğu gibi beni de derinden yaralamıştı. 

Aynı gün Hava Pilot Üsteğmen İlker Karter de Rumların açtığı uçaksavar atışı sonucu şehit olmuştu. 

Aslında Kıbrıs Barış Harekatı’nın ilk şehit pilotu Hava Pilot Üsteğmen Türker Aydın’dı. 18 Temmuz günü intikalde bulunduğu Balıkesir’den savaşa katılmak için ana meydanı Konya’ya uçarken kalkışta ağ bariyerine takılarak şehit olmuştu. 

Şehitlik…

 

Harekât başarıyla tamamlandıktan sonra Girne’de, içinde şehitlik ve müze de bulunan bir bölgeye “Karaoğlanoğlu” ismi verilmişti. Şehitlerimiz orada yatmaktadır. 

Rumlardan ele geçirilen “Tymbou” hava meydanı modernize edilerek şehit hava Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın ismi verildi. 

İsmi verilmişti, “Ercan Havalimanı” yazıyordu ama bir resmi yoktu. 

Alelacele bulunan bir karış eninde ve bir buçuk karış boyunda bir fotoğrafı, çerçevelettirilerek giriş kapısının karşısındaki duvarın orta yerine asılmıştı. 

Ne doğru dürüst görülebiliyor ne de içindeki yazı okunabiliyordu. 

Hava Kuvvetlerinde çeşitli gerekçelerle Kıbrıs’a gittiğimde değişen bir şey olmadığını görüyordum. Hiç olmazsa aynı resim biraz daha büyütülemez mi, diye birkaç makama dillendirdim ama yine değişen bir şey olmadı. 

 

Sene 2000-2008 yılları arası, 

Kıbrıs Türk Hava Yollarında uçuyor aynı zamanda da Eğitim Direktörlüğü görevi yapıyordum. Yine bir karış eninde bir buçuk karış boyundaki Fehmi Ercan fotoğrafının büyütülmesi ve hiç olmazsa bir kaide üzerine konulması girişimlerinde bulundum. Değişen bir şey olmadı. KKTC, TC’ ye TC yetkilileri de KKTC’ ye attı pası. 

Uçuşlar çoğalıp da dijital olarak aynı duvara günlük uçuşlar yansıtılınca bu defada renk cümbüşünün içinde kayboldu Hocam’ın fotoğrafı. Nöbetçi meydan müdürüne gösterdim, “Tamam Hocam ayarlayeceyik.” dedi. 

Ertesi gün baktığımda en sağa, iki duvarın kesiştiği kenara kaydırılmıştı fotoğraf. 

 

Sene 2010 

Pegasus Hava Yollarında Öğretmen pilot olarak uçuyorum. 

O günkü uçuş programında çok yakından tanıdığım, daha önceki eğitimlerinde de bulunduğum; bilgili, bilekli, yürekli iki Kıbrıslı pilotun yıllık lisans yenileme uçuşları vardı. 

Uçuşa başlamadan önceki Brifing bitiminde, Fehmi Ercan fotoğrafını sordum, birbirlerine baktılar… 

Demekki değişen bir şey yok. Bu konudaki daha önceki mücadelemi ikisi de biliyordu. Şimdiki havalimanı müdürünün telefonunu bulmalarını istedim, biraz da kızdım. Ben uçan birine kızamam benimkisi tatlı sert ifade etmedir. 

İki saatlik uçuştan sonra, 15 dakikalık arada, Kaptan Bekir Kasapoğlu telefonunu bana uzatarak ” Hocam sizi ararlar. ” dedi. 

Telefonda Kıbrıs ağzıyla çok güzel konuşan bir beyefendi; konuyu bildiğini, beni tanıdığını ve bu konudaki mücadelemi de bildiğini, bir ay içerisinde beğeneceğimi umduğu bir şey yapacağını söyledi. Teşekkür edip telefonu kapattık. 

 

15 gün sonra… 

WhatsApp’tan aşağıdaki altın sarısı bir kaide üzerine yerleştirilmiş Fehmi Ercan fotoğrafı geldi. Çok güzeldi. Sabah uçağıyla Ercan’a uçup akşam uçağıyla döndüm. 

Giriş kapısının tam karşısına, bavulların konduğu yürüyen bandın yakınına konmuş, herkesin dikkatini çekiyordu. Çoğu kişi yakından inceliyor ve Fehmi Ercan’ın kahramanlığını okuyordu. 

Fotoğraf çeken de çoktu. 

Emeği geçen herkese teşekkür ettim. 

Ayrıca yeni yapılan terminal binasının en çok görünen yerine bir büst veya heykelle birlikte, jetçi uçuş kıyafet ve malzemelerinin sergileneceği ” Fehmi Ercan Platformu ” sözü de aldım. 

 

07 Aralık 2022 

Doğu Akdeniz Üniversitesi dünya sivil havacılık günü seminerine katılmak için Kıbrıs’a gittiğimde gördüğünüz fotoğrafı çektim. Tertemiz duruyordu. Yeni terminal binası da tamamlanmış görünüyordu. Fehmi Ercan Platformu için görüşmeler yapmak istedim ama benim tanıdığım hiç kimse kalmamış, tüm kadro değişmiş. 

 

Gelin..! Eski yeni, küçük büyük tüm tayyareciler, 

Bir araya gelip birlik olalım. 

Kalemşörler, 

Politikaya yakın duranlar, 

Pilotlar Derneği, 

Pilotlar Vakfı, 

Görev, hepimizin! 

Şehit Hava Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’a yakışır bir platformun yeni açılacak Ercan Havalimanı terminalinde yer almasını sağlayalım. 

” Övünmek gibi olmasın!” demeyelim, “Övünmek gibi olsun, biz tayyareciler yaptık!” diyelim. 

İnanıyorum ki Yılmaz Büyükerşen hoca yapılması gerekenlerin en güzelinin yapılması için tüm imkânları kullanacaktır. Yeter ki bilgilendirilsin. 

Saygı ve sevgilerimle. 

Ali KARAÇOBAN 

25 Aralık 2022

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu