Deniz Kuvvetleri

MİLSAR Aksungur’da uçmaya başladı

METEKSAN Savunma tarafından geliştirilen Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi MİLSAR, ANKA İHA sisteminden sonra Türk Deniz Kuvvetleri envanterine giren çift motorlu Aksungur İHA’da da kullanılmaya başlandı. TUSAŞ ve Meteksan işbirliği ile entegre edilen sistemin uçuş videosu, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından paylaşıldı.

MİLSAR ile ilgili olarak İsmail Demir, “İHA-MİLDAR projemiz kapsamında geliştirilen Sentetik Açıklıklı Radarımız #MİLSAR, ANKA’dan sonra AKSUNGUR’a da başarıyla entegre edildi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından kullanılmaya başlandı. Hayırlı olsu” dedi.

MİLSAR’dan çoklu hedef takibi

Demir paylaşımında ayrıca “#MİLSAR yüksek çözünürlüklü SAR kabiliyeti, çoklu hedef takip yeteneği, düşük ağırlığı ve hızlı platform entegrasyonu özellikleriyle güvenlik güçlerimizin keşif ve gözetleme faaliyetlerindeki etkinliğin artırılmasına önemli katkı sağlayacak” diyerek çalışmaların farklı boyutuna da dikkat çekti. 

Mayınların tespitinde kullanılmıştı

Sistem, geçtiğimiz günlerde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait TUSAŞ ANKA sistemine takılmıştı. ANKA, MİLSAR ile Karadeniz’de sürüklenen mayınları başarıyla tespit etmişti. Geniş bir alanda nokta atışı ile tespiti gerçekleştiren ANKA üzerindeki MİLSAR ile uzman SAS timleri mayını etkisiz hale getirmişti. 

 

Yüksek çözünürlüklü görüntü alıyor

MİLSAR, 30 kg’ın altındaki ağırlığı, uzun mesafelerden yüksek çözünürlüklü görüntü kabiliyeti, platformlara kolay entegrasyon ve kullanıcı dostu özellikleri sayesinde İHA platformlarına güç katıyor.

TOLGA ÖZBEK’İN MİLSAR VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

Hedef tespit fonksiyonunda yerdeki hareketli hedefleri tespit edip takip edebilen MİLSAR, görüş olmadığında bile mesafeye bakılmaksızın 30 santimetreye kadar çözünürlükte görüntü alınmasına olanak sağlıyor.

Aksungur ile görev süresi uzadı

ANKA alt yapısı kullanılarak geliştirilen Aksungur İHA sistemi, 60 saat havada kalabiliyor. Bu özellik sayesinde ilk olarak Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterine giren sistem, saatlerce karasularımızın gözleminde başarıyla görev yapabiliyor.

TUSAŞ halen Aksungur’un farklı deniz görevleri için geliştirilmesi amaçlı da çalışmalarını sürdürüyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu