GüvenlikUzay

Kongre’den Füze Savunma Ajansı’na lazer teknolojisi izni

ABD Kongresi, yakın zamanda kabul edilen 2022 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda Füze Savunma Ajansı’na balistik ve hipersonik füze savunma konularında kullanılacak lazer teknolojisi için araştırma ve geliştirme yetkisi verdi.

Defense News Dergisi’nin haberine göre, Füze Savunma Ajansı’na daha önce yönlendirilmiş enerji teknolojisi programlarını takip etmek zorunda kaldığı finansmanı ve sorumluluğu yeniden verildi. Geçmiş yıllarda bu tür teknolojiler farklı birimler tarafından geliştiriliyordu.

George W. Bush döneminde, balistik füzelerin gökyüzünde bir Boeing 747 tipi yolcu uçağının burnuna konular lazer ile vurulması için bir program geliştirilmişti. Ancak proje hem yüksek maliyetler hem de teknolojik zorluklar nedeniyle durdurulmuştu.

Sistem, 2010 yılında kısa menzilli bir balistik füzeyi başarıyla imha etti. 2012’de, lazerle donatılmış uçak, Kaliforniya’daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nden son kalkışını yaptı ve Davis Monthan Hava Kuvvetleri’nde uzun dönemde yeniden uçmak üzere ‘paketlendi’.

Kongre’den onayın çıkmasının ardından bu tür teknolojiler konusunda Füze Savunma Ajansı’nın yeni kararlar alması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu